Nem magától robbant fel hétfőn az amerikai hiperszonikus kísérleti rakéta Alaszkában, hanem irányítói döntöttek a megsemmisítése mellett biztonsági megfontolásból, mert meghibásodott – adta hírül kedden a The Daily Telegraph című brit lap.

A hangsebességnél ötször gyorsabb rakétában irányítói rögvest a fellövés után észleltek hibát, ezért úgy döntöttek, azonnal megsemmisítik, nehogy kárt tegyen lakott területen.

A rakéta mindössze négy másodpercet repült a felrobbantásáig, majd darabjai visszahullottak a Kodiak szigeti kilövő létesítmény területére. A balesetnek nincsenek sérültjei.

Az új fegyverrel az amerikai haderő azt akarja elérni, hogy – sikeres kifejlesztés, majd a megfelelő helyszínekre való telepítés után – egy órán belül csapást lehessen mérni a Föld bármely pontjára.

Nem ez volt a rakétatípus első próbarepülése: 2011 novemberében sikerrel repült egy modellje Hawaiiról a Marshall-szigetek egyik korallzátonyára, amely négyezer kilométeres táv. A hétfőn felrobbantott példánynak Alaszkából kellett volna ugyancsak a Kwajallein atollra repülnie.

Hogy mi okozta a hibát, még nem tudni, az amerikai hadsereg, a haditengerészet és a Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) közös vizsgálatot indított.

Maureen Schumann, a védelmi minisztérium szóvivője szerint a hétfői kudarc nem fogja jelentősen visszavetni a fejlesztési programot.

(MTI)