Gond lesz, ha a jövőre beígért átalakítási tervek nem hoznak jelentős változást – mondta Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, aki szerint a kormány gazdaságpolitikájának sikere azon is múlik, hogy megvalósulnak-e a vállalt célok.

A magyar gazdaság kijött a gödörből, ahogy az európai államok többsége is – mondta az InfoRádiónak nyilatkozva Bod Péter Ákos, aki hozzátette: 2011-ben a makroszámok nem alakulnak majd rosszul, és az elemzők 2,5-3 százalék közöttire teszik a növekedést.

A közgazdász szerint az infláció a várhatónál valamivel erősebb lesz, de a folyó fizetési mérleg és a költségvetés “rendben lesz” jövőre. Hangsúlyozta azonban, hogy sok a kockázat és a kétség, amelyek fontosak a magyar gazdaság külső megítélését illetően.

Úgy véli azonban, a legfontosabb az, hogy mennyire támasztható alá a középtávú fejlődés azokkal az egyedi lépésekkel, amelyeket a kormány megtett, és az a filozófia, amely értelmében az adócsökkentéssel indítható be a gazdaság motorja, mennyire illeszkedik a mai közgazdasági gondolkodásba.

Hogy sikeres lesz-e a kormány gazdaságpolitikája az Bod Péter Ákos szerint azon is múlik, hogy a vállalt célok megvalósulnak-e, vagy legalábbis elindulnak-e a megvalósulás útján. Kíváncsian várja mindenki, hogy az év elejére ütemezett intézkedésekkel történik-e jelentős és előremutató változás, mert ha nem, akkor gond lesz – figyelmeztet a közgazdász, hozzátéve: a finanszírozáshoz olcsóbb és hatékonyabb állam kell, különben az átmeneti adók kifutásával hátramarad a költségvetés problémája.

A foglalkoztatásnak olyan megoldatlan ügyei vannak, amelyek hosszú időt igényelnek, és az adócsökkentés önmagában nem tudja megoldani ezt. Sok múlik azon, hogy a magyar tulajdonú vállalatok növekedésnek induljanak, hogy új munkaerőt vehessenek fel – fűzte hozzá Bod Péter Ákos.

Forrás: VG.hu