Jogerősen két év nyolc hónap és kilenc év hat hónap közötti börtönbüntetést szabott ki emberölés és más bűncselekmények miatt hétfőn a Debreceni Ítélőtábla egy család négy tagjára, akik 2010-ben egy másik család tagjaira rátámadva megöltek egy idős férfit a borsodi Arlón.

Fórizs Ildikó, a táblabíróság sajtószóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék tavaly júliusi ítéletét a táblabíróság több helyen megváltoztatta.

Az elsőrendű vádlottra emberölés miatt kiszabott 11 év börtönbüntetést 9 év 6 hónapra, a másodrendű vádlottra felbujtóként elkövetett emberölés, társtettesként elkövetett testi sértés és társtettesként elkövetett garázdaság miatt kiszabott 9 évet 7 év 6 hónapra enyhítette.

Az ötödrendű vádlottra testi sértés és garázdaság miatt kiszabott 2 év börtönbüntetés végrehajtását 4 évre felfüggesztették.

A harmad- és negyedrendű vádlottakra társtettesként elkövetett garázdaság miatt kiszabott 2 év 10 hónap, illetve 2 év 8 hónapos börtönbüntetést jóváhagyta a bíróság.

A két arlói család évek óta haragban állt egymással. 2010 áprilisában a vádlottak családjának egyik tagja bejelentést tett a rendőrségen, hogy egyikőjük autójának ablaküvegét betörték, és a lakásukon meg akarják támadni őket.

A rendőrség a bejelentés alapján kivonult Arlóra, de még a járőrök érkezése előtt az öt vádlott és több rokon is elindult a sértett család házához rendezni a sérelmeiket.

A másod- és ötödrendű vádlottak útközben kerítéslécekkel két nőt is bántalmaztak, akikkel szóváltásba keveredtek.

Amikor megérkeztek a házhoz, az ott lakó sértett lábon szúrta a másodrendű vádlottat. Ezek után a vádlottak több rokonukkal együtt betódultak a sértett házának udvarára, a két fél kövekkel, féltéglákkal dobálta egymást, több sérülést okozva.

A ház tulajdonosát az elsőrendű vádlott beszorította egy kisteherautóhoz. Apja, a másodrendű vádlott ütlegelni kezdte az idős embert, majd felszólította fiát, hogy ölje meg a sértettet. A felszólításra a vádlott a nála lévő, lándzsává alakított fémcsővel megszúrta a sértettet, a férfi a helyszínen meghalt.

Balla Lajos tanácsvezető bíró indoklása szerint a bíróság az első- és a másodrendű vádlott esetében enyhítő körülményként vette figyelembe büntetlen előéletüket. Az akkor még fiatalkorú ötödrendű vádlott esetében figyelembe vették azt, hogy a férfi azóta elköltözött, munkát vállalt, és ő gondoskodik a család tagjairól.

(MTI)