Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: meg kell állapítani, hogy egyéni hiba vagy rendszerszintű probléma van.
Kitért arra, hogy a hazai titkosszolgálatok és a rendőri szervek hónapokkal ezelőtt utaltak kormánytagok és a kormányfő ellen tervezett merényletre. Ha már voltak olyan információk, hogy szélsőséges elemek illegális fegyverekkel rendelkeznek, akkor ki és miért akadályozta a szerveket, hogy mielőbb elfogják az érintetteket? – vetette fel.
A jobbikos politikus azt is firtatta, hogy miközben különleges jogrendet vezettek be terrorveszélyhelyzet esetére, tömeges bevándorlási krízis okozta válsághelyzet van és vannak olyanok, mint az elkövető, aki 26 éve a hatóságok látókörében van, akkor hogyan lehetséges, hogy otthon bárki szabadon tart fegyvert.
Értékelése szerint az esetnek a Belügyminisztériumban kell hogy legyen politikai felelőse. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén ennek tisztázása az egyik legfontosabb napirend – közölte, hozzátéve: felelősségre kell vonni azokat, akiknek közvetve közük van ahhoz, hogy a tragédia megtörtént.
A szóvivőt kérdezték a Jobbik és a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) kapcsolatáról. Kijelentette: sem a pártnak, sem tagjainak nem volt és nem is lesz kapcsolata a szervezettel. Az erről író lapokat Habony Árpád érdekeltségi körébe sorolta, hozzátéve: a kormányzati propagandának ez a legfontosabb. “Egészen biztos vagyok benne, hogy ki fogják azt is deríteni, hogy valójában tegnap Vona Gábor lőtte fejbe azt a szerencsétlen rendőrt” – fogalmazott.
Kérdezték arról is, hogy Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője tagja volt-e az MNA-nak. “Honnan lenne erről információm?” – kérdezett vissza Mirkóczki Ádám, hozzátéve, erről a hatóságokat kell kérdezni. Mint mondta, a Jobbik és tagjai tevékenységéről tud felelősen nyilatkozni, az MNA-ról vagy a Betyárseregről nem.
(MTI)