Letovai Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester az ülés elején elmondta: mivel több lakossági fórumot és – testületi ülés keretében – közmeghallgatást is tartottak az ügyben, az ülésen már nem nyitnak vitát.
A név szerinti szavazáson nyolc képviselő igennel, négy nemmel szavazott.
A döntés szerint a testület térítésmentesen ajánl fel a kisterenyei ipari parkban két, közművekkel ellátott, összesen csaknem négyhektárnyi beépítetlen területet, amely igény esetén 588 négyzetméteres önkormányzati területtel bővíthető. Emellett bérlőkijelölési jogot biztosít a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) 15 önkormányzati lakásra, és még 2,5 hektáros, lakóház építésére alkalmas területet ajánl fel a személyi állomány lakhatására.
A határozati javaslat kimondja: az ajánlat kedvező elbírálása esetén a testület felhatalmazza a polgármestert az ingatlanok tulajdonjogának térítésmentes átadására, kivéve, ha a folyamatban lévő helyi népszavazás eredményeként a képviselő-testületnek ezzel ellentétes döntést kell hoznia.
A pályázati felhívás szerint a legalább 500 személyes börtön építését 2017-ben kezdenék meg, és 2018-2019-től működne.
Nógrád megyéből Balassagyarmat is jelentkezett a pályázatra, a nyugat-nógrádi város önkormányzata az 1845-ben épült, túlzsúfolt fegyház és börtönt szeretné kiváltani a beruházással.
Terület felajánlásáról döntött e célra korábban a Tolna megyei Dombóvár és Bátaszék önkormányzata, csütörtökön pedig Szolnok és Békéscsaba közgyűlése is.
A minisztérium pályázati felhívásában a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi, az észak-magyarországi és a közép-magyarországi régióban keres új börtön építésére alkalmas területet. A börtönöket 2017-ben kezdik el építeni, az intézetek 2018-ban vagy 2019-ben kezdhetik meg működésüket.
(MTI)