Tóth András tájékoztatása szerint a vádlottak 2014. március 10-én a Vas megyei Karakó községben rabolták ki a postásautót. A bűncselekmény elkövetését közösen tervelték ki, majd azt az elsőrendű vádlott hajtotta végre, a másodrendű vádlott – akit a bíróság mint bűnsegédet vont felelősségre – figyeléssel biztosította a helyszínt.
Az elsőrendű vádlott, miután leintette a mobilpostaként működő autót, a postai alkalmazott nyakához kést szorított és pénzt követelt tőle. A postás a fenyegetés hatására átadott neki egy 50 ezer forint értékű pénztárcát, amelyben 206 ezer forint volt; a vádlott a pénztárcával elmenekült a helyszínről. A tettesek ezt követően megosztoztak a pénzen, a pénztárcát elégették, a kést pedig egy kútba dobták.
Tóth Andás közölte: a törvényszék mint fiatalkorúak bírósága az elsőrendű vádlottat első fokon 4 év 6 hónap, a másodrendű vádlottat pedig 4 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte, mellékbüntetésként pedig 5 évre, illetve 4 évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától is.
Az ítéletet az elsőrendű vádlott és védője tudomásul vette, a másodrendű vádlott és védője, valamint – mindkét vádlott esetében – az ügyész három napi gondolkodási időt tartott fenn a fellebbezés bejelentésére, ezért az ítélet nem jogerős.
(MTI)