Az újság értesülései szerint a bevándorlási hivatal illetékesei mintegy 300 olyan boszniai bevándorlót azonosítottak, akik feltehetően elhallgatták a háborús atrocitásokban való részvételüket, amikor az Egyesült Államok területére léptek a boszniai háború idején a balkáni országból érkező menekülthullámmal.
Michael MacQueen, az amerikai bevándorlási és vámügyi hatóság (ICE) háborús ügyekben vizsgálódó történésze közölte a lappal, hogy “minél mélyebbre ásnak, annál több dokumentumot találnak” a boszniai menekültek múltjáról. A gyanúba keveredett bevándorlók közül sokan katonák voltak, van köztük például egy virginiai futballedző, egy ohiói vasipari munkás, illetve egy Las Vegas-i kaszinó négy dolgozója.
A NYT szerint a bevándorlási hivatal illetékesei által összegyűjtött dokumentumok arra utalnak, hogy a 300, gyanúba keveredett boszniai bevándorló fele részt vett az 1995-ös srebrenicai mészárlásban, amelyben mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút öltek meg a boszniai szerb hadsereg katonái.

http://www.nytimes.com/2015/03/01/world/us-seeks-to-deport-bosnians-over-war-crimes.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0
(MTI)