“Szégyellje magát!”- mondta Vona Gábor Lázár Jánosnak. A Jobbik-frakciót gyilkosok utódainak titulálta Fónagy János. A törvény záróvitájában többen bohócparádénak minősítették a kormánypártiak a törvény ügyében tanúsított előterjesztési és módosítási gyakorlatát.

Elfogadta a parlament a lelkiismeret- és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényt. Ennek értelmében az Országgyűlés Magyarországon a Magyarországi Katolikus Egyházat, a Magyarországi Református Egyházat, a Magyarországi Evangélikus Egyházat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközséget, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyét, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Ortodox Exarchátust, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyházat, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegyét, a Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjét, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületét, a Magyarországi Baptista Egyházat, és a Hit Gyülekezetét ismeri el egyháznak.

A törvény záróvitájában többen bohócparádénak minősítették a kormánypártiak a törvény ügyében tanúsított előterjesztési és módosítási gyakorlatát. A záróvita előtt az Alkotmányügyi bizottság kétszer ült össze és teljesen megváltoztatta a kormánypárti többség az eredetileg tárgyalt törvény tartalmi részét.

Novák Előd, a Jobbik képviselője felszólalásában a görög katolikusok megnevezést hiányolta. Kitért Fónagy János javaslatára, amelynek értelmében a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközséget beemelték volna az egyházak közé. Hozzátette: Fónagy Jánostól nem is lehetett mást várni. Jelezte, hogy kizárólag a Hit Gyülekezetét kívánta az új javaslat az elismert egyházak közé sorolni. Hiányolta, hogy a muszlim egyházak nem kerültek be, ehelyett három izraelita hitközséget is beemeltek az egyházak közé. Kijelentette: politikai paktumok és gazdasági érdekek vezérelték a mostani döntést.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője visszatekintett arra a folyamatra, ahogyan a mostani zárószavazásra sor került. Kijelentette, hogy a törvényjavaslatot koherencia zavarra hivatkozva teljesen átírták az Alkotmányügyi bizottság ülésén. Jelezte, hogy ez éppen olyan, mintha az alkotmánymódosítással kapcsolatban kijelentenék, hogy apró technikai változtatásokat tettek, egyébként 2012-től Magyarország nem köztársaság, hanem királyság. Kérdésként feltette, mivel fogja a Hit Gyülekezete a Fideszt, hogy semmivel sem törölve a kereszténydemokratákkal felmosva a padlót beemelték az egyházak közé. Azt a destruktív egyházat, amely családokat, rokoni szálakat szakít szét. Kifogásolta, hogy az egyházak elfogadottságáról az a Fidesz-KDNP kétharmad dönt majd, amelyik a Károlyi-szobor és a Szovjet Emlékmű eltávolítására ügyében tartott – Lázár János frakcióvezető kijelentése alapján – lelkiismereti, azaz nem frakciófegyelmet betartó szavazáson is mindkét szobrot a helyén hagyta.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Novák Elődöt bocsánatkérésre szólította fel Fónagy Jánosra tett kijelentése miatt. A levezető elnök, Latorczai János ezt követően megadta a szót Novák Elődnek megfogalmazása szerint bocsánatkérésre.

Novák Előd közölte, nem kér bocsánatot, ugyanis a házszabály szerint a levezető elnök erre nem kötelezheti a képviselőket, emellett nincs is miért, mert Fónagy János államtitkár munkájára vonatkozóan közölte, hogy nem volt más várható tőle.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője kijelentette: az egyházakról szóló törvény jelenlegi módosítása a hívő embereket bántja. Jelezte, hogy a mostani akárcsak a többi sarkalatos törvények esetében ígéretként hangzott el a kormánypártok részéről, hogy egyeztetnek az érintettekkel, jelen esetben az egyházakkal is véleményeztették volna. Javaslatként jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak az egyházak az elismertségük megítéléséért.

Fónagy János államtitkár felszólalásában közölte, nem kívánja, hogy bocsánatot kérjen Novák Előd, ugyanis elődei is ugyanígy kommunikáltak, miattuk van, hogy 600 ezer zsidót hurcoltak el és gyilkoltak meg. Az általa javasolt Szim Salom Progresszív Hitközségnek is ezért van ennyire kevés tagja.

Vona Gábor felszólalásában kijelentette, Fónagy János felszólalásában gyilkosoknak titulálta a Jobbik-frakciót vele együtt azt a 850 ezer embert, amelyik a szavazatát adta a pártra. Hozzátette: az indulatos vitában mind Novák Előd, mind Fónagy János használt erős kifejezéseket, ám a kígyó magatartást Lázár János frakcióvezető mutatta, aki ebből a vitából mások tragédiáját felhasználva politikai tőkét kovácsolt. „Szégyellje magát frakcióvezető úr ezért a magatartásáért.” – jelentette ki Vona Gábor.

Argo – barikad.hu