Corbyn ellen két munkáspárti képviselő bizalmatlansági indítványt is benyújtott, amelyről várhatóan hétfőn tárgyal a Labour parlamenti frakciója.
Jeremy Corbyn vasárnap menesztette árnyékkormányának egyik legtekintélyesebb tagját, Hilary Benn külügyminiszter-jelöltet, azzal a váddal, hogy Benn “puccsot” készített elő ellene.
Benn ezt vasárnap cáfolta, ám délutánig a munkáspárti árnyékkormány hét másik tagja jelentette be távozását.
A Corbyn ellen forduló Labour-képviselők azzal vádolják a párt vezetőjét, hogy nem tudta hatékonyan mozgósítani a Munkáspárt támogatóit a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson, amelyen a brit választók többsége a kilépésre voksolt.
Hilary Benn, a menesztett külügyminiszter-jelölt vasárnap a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Jeremy Corbyn “jó és tisztességes ember, de nem vezetőnek való”. Hozzátette, hogy a jelenlegi kritikus időszakban a Munkáspártnak erős és hatékony vezetőre van szüksége, aki képes a kormány elszámoltatására. “Most nincs ilyen vezetőnk, és nincs meg a bizalom (a párton belül) abban sem, hogy választást tudnánk nyerni, ha Jeremy marad a vezetőnk” – mondta Benn.
Corbyn első számú szövetségese, John McDonnell, a Munkáspárt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje ugyanebben a politikai interjúműsorban azonban kijelentette, hogy Corbyn “nem megy sehova” a párt éléről. McDonnell szerint a Corbyn ellen forduló Labour-képviselők “nem sokat aludhattak” az EU-népszavazás eredményének ismertté válása óta, de “ha most mindannyian kiveszünk egy nap szabadságot, és alszunk rá egyet, akkor minden a helyére zökken”.
Vasárnap 175 ezernél több aláírás gyűlt össze azon az online petíción, amelyet Jeremy Corbyn támogatására indítottak a Munkáspárton belüli hívei.
A 67 éves Corbynt tavaly szeptemberben választották a Munkáspárt élére földcsuszamlásszerű többséggel. A korábban teljesen esélytelennek tartott veterán politikusra a vezetőválasztásra jogosult tagok csaknem kétharmada szavazott.
Corbyn elődje, Ed Miliband a Munkáspárt által a tavaly május parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség után távozott a párt éléről.
(MTI)