Ivica Dacic szerb külügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) péntek reggeli híradójában csak röviden reagált az előzetes eredményekre, és közölte, a nap folyamán a szerb kormány hivatalosan is állást foglal az ügyben.
A szerb diplomácia vezetője szerint a briteknek joguk van ahhoz, hogy saját sorsukról döntsenek, ők pedig úgy döntöttek, hogy nem akarnak az Európai Unió tagjai maradni.
Adott esetben Szerbia lakossága is szabadon dönthet majd arról, szeretne-e csatlakozni az EU-hoz vagy sem – folytatta Ivica Dacic. Leszögezte ugyanakkor, hogy Szerbiának ebben a helyzetben saját érdekeit kell szem előtt tartania, az ország folytatni kívánja az európai integrációt, és az a célja, hogy csatlakozzon az unióhoz.
A Brexit hatásai miatt Belgrádnak annak érdekében is mindent meg kell tennie, hogy megőrizze az ország gazdasági és pénzügyi stabilitását.
Ivica Dacic úgy fogalmazott: azzal, hogy az Egyesült Királyság lakosságának többsége az EU-ból való kilépésre szavazott, nem veszett el az európai eszme, és az Európai Unió nem tűnik el.
Szerbia 2008-ban írta alá a stabilizációs és társulási megállapodást Brüsszellel, majd 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást. A csatlakozási tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek meg, az első tárgyalási fejezetet viszont csak sokkal később, 2015 decemberében nyitották meg. Derűlátó becslések szerint Szerbia a leghamarabb 2020-ban válhat az EU teljes jogú tagjává.
(MTI)