May pénteken telefonon beszélt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Angela Merkel német kancellárral a bíróság előző napi határozatáról. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint a brit kormányfő közölte Junckerrel és Merkellel, hogy bízik a kormány által a legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezés sikerében, és leszögezte azt is, hogy London nem módosította a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválására kidolgozott menetrendet.
Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból. A brit kormány menetrendje szerint London az idén már nem, de legkésőbb a jövő év első negyedének végéig bejelenti a cikkely aktiválását.
Theresa May szóvivője szerint a brit miniszterelnök elmondta Junckernek és Merkelnek, hogy jóllehet a brit kormány “csalódással fogadta” a felsőbíróság végzését, erőteljes jogi érvrendszerrel készül a legfelsőbb bíróság fellebbviteli tárgyalására, és bízik abban, hogy a fellebbezés sikerrel jár.
A brit legfelsőbb bíróság december első hetére tűzte ki a fellebbezés tárgyalását, de határozatot várhatóan csak januárban hoz.
A londoni felsőbíróság csütörtökön kihirdetett, hatalmas feltűnést keltő végzésében elfogadta azt a keresetet, amelynek beterjesztői szerint a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot.
A határozat azt jelenti, hogy a folyamat elindítását, vagyis a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását a brit parlamentnek előzetesen valamilyen formában meg kell szavaznia. Ez lehet egyszerű véleménynyilvánító voksolás, de a képviselők ragaszkodhatnak ahhoz is, hogy a parlamenti külön törvényt alkosson a kilépési folyamat elindításáról. Ebben az esetben azonban az ügy akár többször is megjárhatja a törvényhozás két kamaráját, és ez többhavi késedelmet okozhat a kormány menetrendjéhez képest.
A brit sajtó Brexit-párti konzervatív lapjai pénteken vehemens támadást indítottak a felsőbíróság ellen. A Daily Mail hatalmas betűkkel szedett elsőoldalas főcímében “a nép ellenségeinek” bélyegzi a londoni felsőbíróság eljáró tanácsának három bíráját, akiknek fotóját is közli, belső szerkesztőségi kommentárjában pedig “a józan ész, a nép és a demokrácia elárulásának” nevezi a bíróság döntését.
A The Daily Telegraph “A bírák kontra a nép” hangzatú, ugyancsak elsőoldalas főcím alatt számol be a felsőbírósági határozatról, és “az alkotmányosság borús napjának” nevezi a történteket.
(MTI)