“Nagy-Britannia egy komoly reformtervet tett le az asztalra, amelynek célja az Európai Unió versenyképességének javítása. Magyar részről arról biztosítottam Nagy-Britannia külügyminiszterét, hogy bizonyos kérdésekben teljes mértékben egyetértünk, bizonyos kérdésekben részben értünk egyet, és természetesen vannak vitás pontok is” – nyilatkozott Szijjártó Péter a megbeszélések után a közmédia tudósítóinak.
“Abban teljes mértékben egyetértünk, hogy az EU versenyképességét növelni kell, hiszen Magyarország szerint fenntarthatatlan, hogy míg az EU-ban él a világ lakosságának 7-8 százaléka, s a világ gazdasági teljesítményének 15-16 százalékát állítjuk elő, addig a szociális, jóléti kiadások 50 százalékát Európában költik el” – fejtette ki a magyar diplomácia vezetője. “Hosszú távon ez egy nehezen fenntartható rendszer” – jegyezte meg.
A miniszter szerint Magyarország is osztja azt az álláspontot, hogy az EU jelenleg le van maradva abban a globális versenyben, amely a regionális gazdasági együttműködések között zajlik. “Az európai versenyképesség növelésének szükségességében teljes mértékben egyetértünk” – húzta alá. “Mint ahogy egyetértünk a gazdasági kormányzásra vonatkozó főbb célkitűzésekben is” – tette hozzá.
A megbeszélésen szó volt arról is, hogy az Európai Unió csak akkor lesz erős, ha azt erős tagállamok alkotják. Ugyanakkor az unió föderalizálására vonatkozó elképzeléseket Londonhoz hasonlóan Budapest sem támogatja.
Szijjártó Péter elmondta: azokról az elképzelésekről, amelyek a brit szociális rendszer átszabását illetik, nem kívánt véleményt nyilvánítani, mert azokat brit belügynek tartja.
Philip Hammond és Szijjártó Péter abból az alkalomból találkoztak Prágában, hogy mindketten részt vettek a visegrádi négyek és a nyugat-balkáni országok tárgyalásain.
(MTI)