Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök elmondta, hogy országa több “hatalmas kihívással” néz szembe. Egyrészt az orosz agresszió miatti biztonságpolitikai fenyegetéssel, másrészt – ehhez kapcsolódóan – gazdasági nehézségekkel. A kormányfő ismertette, hogy az orosz agresszió miatt az ország ipari termelésének tizedét elveszítette, idén 7 százalékkal zsugorodik a bruttó hazai termék, mégis öt százalékkal több adót szedtek be, két megszorító csomagot fogadtak el, a közalkalmazottak 10 százalékát elbocsátották, új adókat vezettek be, és mérsékelték a kiadásokat. Kitért arra is, hogy a védelmi kiadások naponta 95 millió hrivnyát emésztenek fel. Említést tett arról is, hogy idén 9 milliárd dollár segítséget kaptak nemzetközi hitelezőktől, és 14 milliárd adósságot törlesztettek.
Jacenyuk úgy vélte: a 2015-ös év nehezebb lesz az ideinél, de ha sikerül átvészelni, akkor 2016-ban már növekedésnek indulhat a gazdaság.
A kelet-ukrajnai konfliktussal összefüggésben arra az álláspontra helyezkedett, hogy csak a szembenállók között kötött minszki megállapodásból lehet kiindulni az erőszak mérséklése érdekében. Közölte: annak pontjaiból nem lehet “mazsolázgatni”, mind a 12-t végre kell hajtani. Jacenyuk kiemelte: a legfontosabb a határok lezárása, anélkül minden erőfeszítés értelmetlen. A miniszterelnök úgy vélte ugyanakkor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök volt az, aki először támogatta a megállapodást, majd hátat fordított neki. Beszámolt arról is, hogy a térségben ismét erősödött a tüzérség tevékenysége.
“Oroszországon és az orosz elnökön múlik, hogy békét akar vagy háborút. Ez a háború nem csak Ukrajna ellen folyik. Ukrajna hadszíntér a Nyugat, az EU és a NATO tagállamai, a nemzetközi rend és jog ellen folytatott küzdelemben” – nyomatékosította Arszenyij Jacenyuk, aki szerint Moszkva alábecsülte az EU egységét, és most megfizeti ennek az árát.
A miniszterelnök reagált arra az orosz felvetésre is, hogy Moszkva atomfegyvereket telepíthet a Krím félszigetre. Úgy vélte: ez is azt mutatja, hogy ez nem csak Oroszország és Ukrajna konfliktusa, és Moszkva NATO-tagállamokat próbál megfélemlíteni.
“Minden eszközzel és módon meg kell akadályozni, hogy Oroszország atomfegyvereket telepítsen ukrán területre, mert a Krím Ukrajna területe” – jelentette ki Jacenyuk, felidézve, hogy országa 1994-ben, az úgynevezett budapesti memorandumban lemondott az atomfegyverekről, és az a megállapodás tiltja, hogy ukrán területen atomfegyverek legyenek.
Natalja Jareszko pénzügyminiszter Brüsszelben elmondta, hogy 2015-ben igyekeznek stabilizálni a költségvetést és a pénzügyi szektort. Tudatta azt is, hogy új költségvetési előírásokat fognak elfogadni, amely a decentralizáció jegyében nagyobb hatalmat és felelősséget ad a helyi kormányzatoknak a bevételek fölötti rendelkezésben. A miniszter arról is szólt, hogy vállalkozásbarát adópolitikát akarnak kialakítani, amellyel egyrészt a cégek terheit akarják mérsékelni, másrészt pedig a korrupciót akarják csökkenteni.
Arszenyij Jacenyuk azt tette hozzá, hogy Ukrajnának égető szüksége van arra, hogy új pénzügyi mentőcsomagot kapjon nemzetközi hitelezőitől. “Amit megígérünk, azt teljesítsük is” – szólított fel a miniszterelnök.
Korrupcióellenes hivatal és ügynökség felállítását ígérte Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter, aki elsőbbséget élvező tervnek nevezte az igazságügyi reform, azon belül is az ügyészségi törvény átalakítását.
Ajvarasz Abramavicsusz (Aivaras Abromavicius) gazdasági miniszter tudatta, hogy tárcájának célja a dereguláció, az állam szerepének minimálisra szorítása a gazdaságban. A tárcavezető ismertette, hogy 3300 állami vállalat működik Ukrajnában, jelentős részük hatalmas adósságot halmozott fel, és tetemes adósságot termel. “Ezek működést teljesen át fogjuk alakítani, s ha a piaci feltételek megengedik, nagyszabású privatizációt hajtunk majd végre” – mondta a litván születésű miniszter.
(MTI)