“Leellenőriztük belga, német és török kollégáinkkal, és nem volt regisztrálva a rendszereinkben” – mondta sajtótájékoztatóján a tárcavezető, miután Törökország az előző napon arról számolt be, hogy Ibrahim el-Bakraouit a rendfenntartó erők kétszer is kiutasították az országból.
Ard Van der Steur mindazonáltal leszögezte, hogy a férfit csak egyszer, 2015. július 14-én toloncolták Hollandiába Törökországból.
Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán elmondta, hogy Törökország tavaly jelentést küldött az Iszlám Állam dzsihadista szervezet külföldi állampolgárságú harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de mivel azok nem tudták kimutatni a csoporthoz fűződő kapcsolatát, figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést és később szabadon engedték a férfit. Erdogan hozzátette: a férfit saját kérésére Hollandiának adták ki, s a fogadó állam szintén kapott tájékoztatást a terrorista kilétéről.
Ibrahim el-Bakraoui volt a brüsszeli repülőtér elleni keddi merényletek egyik elkövetője. Testvére, Khalid pedig a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben.
A két helyszínen végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette és nagyjából háromszázan megsebesültek.
(MTI)