“Amikor terror lesújt, lesújt mindannyiunkra” – fogalmazott a kormányfő, kifejezve Spanyolország szolidaritását és részvétét Belgium iránt a reggel végrehajtott brüsszeli robbantásos támadások miatt, amelyekben az eddig ismerté vált hivatalos adatok szerint 15 ember vesztette életét.
A spanyol kormány eddigi információi szerint a halálos és sebesült áldozatok között nincsenek spanyolok – tette hozzá.
Spanyolországban a jelenleg érvényes terrorvédelmi készültségi szintnél már csak egy magasabb fokozat létezik, vagyis a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakemberek részvételével zajló délutáni ülésen arról döntenek, hogy indokolt-e a legmagasabb készültségi szintet aktivizálni a dél-európai országban.
A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat.
A brüsszeli robbantásokkal kapcsolatban José Manuel García-Margallo, spanyol külügyminiszter a Cadena Cope nevű rádióadó reggeli műsorában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezetet tette felelőssé a történtekért, noha ezt a belga hatóságok nem erősítették meg, és még egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként. “Egyfajta terroristarák terjed az egész világon” – fogalmazott a spanyol diplomácia vezetője.
A spanyol politikai pártok vezetői mind elítélték a történteket, és együttérzésüket fejezték ki a belga nép felé.
“Megdöbbentett bennünket a támadás Európa fővárosában, Brüsszelben. Szolidaritásunk és támogatásunk Belgiumnak, intézményeiknek és a belga népnek” írta Twitter-üzenetében a spanyol királyi pár.
(MTI)