A Sme napilap szerint Pozsony az államnyelvtörvénnyel lehetőséget adott Budapestnek, hogy a nemzeti kisebbségek kérdését a kétoldalú szintről európai szintre emelje. “Nem kell sajnálkozni azon, hogy a tervezett Bajnai-Fico találkozó a magyar fél meghiúsította. Ha a szlovákok közül valaki ma a szlovák-magyar viszonyról kíván tárgyalni, annak Orbán Viktorral kell beszélnie. Magyarországnak ugyanis az osztrák-magyar kiegyezés óta ma van a leggyengébb kormánya” – írta a Sme.

“Ami Szlovákiát leginkább bánthatja, az a megváltozott valóság, s nemcsak a kétoldalú kapcsolatok terén, hanem annak európai megítélése terén is, amit éppen az értelmetlen nyelvtörvény okozott. A buta nemzeti koalíció, amely képtelen megtartóztatni magát a kisebbség elleni támadásoktól, lehetőséget ajándékozott Budapestnek megtenni azt, amire sem a Szlovák Nemzeti Párt kormányzati részvétele, sem (Malina) Hedvig, illetve Dunaszerdahely (rendőri beavatkozás a labdarúgó mérkőzésen) nem volt elegendő: a szlovákiai kisebbségi kérdést kétoldalú szintről európai szintre emelni” – írja a Budapestnek szeretettel című jegyzet szerzője, Peter Schutz.

Úgy véli: bár a nyelvtörvény valóságos hatása a szlovákiai jogi őserdő sűrűjében nem világos, a “jogszabály annyira ‘nem európai’ és ellenséges, hogy csoda volna, ha a magyaroknak most nem sikerülne ezt nemzetközi témává tenni”. Annál is inkább, mert a Magyar Gárda feloszlatása után a körülmények nekik kedveznek. A nyelvtörvénnyel, amelynek semmi keresnivalója Európában, a pozsonyi koalíciónak tehát sikerült meggyengítenie Szlovákiát és az ország azon képességeit, hogy megvédje érdekeit az Európai Unióban.

Bajnai hatalmas nyomás alatt van, s ilyen helyzetben bolond lett volna találkozni Ficóval, hiszen a találkozóval semmit sem nyerne. A nyelvtörvény módosítása nem lesz hosszú életű, a koalíciónak vagy a 2010-es választás után következő kormánynak ezt az értelmetlenséget újra módosítani kell majd. Tartósak csupán azok a károk lesznek, amelyek azáltal keletkeznek, hogy Szlovákiában nem az ész, hanem a nemzeti indulat fogalmazza a törvényeket – zárta jegyzetét a Sme.

Forrás: Bumm.sk