A Román Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnökének a napokban megválasztott Mircea Sandu jónak tartaná, ha Bukarest és Budapest kéz a kézben indulna harcba a 2020-as Európa-bajnokság rendezési jogáért. Elmondása szerint az UEFA olyan várospárokat választ majd ki, amelyek közel fekszenek egymáshoz, így a magyar-román párosítás adná magát.

Mint ismert, 2020-ban 13 város rendezi meg az Európa-bajnokságot, Budapest pedig már jelezte érdeklődését arra vonatkozóan, hogy az egyik házigazda legyen. A főváros az új Puskás-stadionban látná vendégül a csapatokat.

Szomszédunk, Románia is jelezte kandidálási szándékát, a nemrégiben a helyi szövetség tiszteletbeli elnökévé megválasztott Mircea Sandu pedig nagyon optimista az esélyeket illetően. Úgy véli, 60 százalékra tehető annak valószínűsége, hogy Bukarest ott lesz a kiválasztott helyszínek között, mivel az aréna készen van, emellett a repülőtérrel, a szállodákkal és az egyéb infrastruktúrával sincsen gond.

Sandu egy magyar szempontból is érdekes megjegyzést is tett. Arra utalt, hogy 6 várospárt fog majd kiválasztani az UEFA a csoportmeccsekre, amelyekkel kapcsolatban elvárás, hogy a távolságot 3 óra alatt meg lehessen járni repülővel és ne legyen 2 óránál több az időeltolódás.

– Úgy választják ki majd a városokat, hogy földrajzilag kettő-kettő közel legyen egymáshoz. Ha kijutunk, két csoportmeccs lehetne hazai pályán, a harmadik pedig egy másik városban. Emellett rendezhetnénk egy nyolcad- vagy egy negyeddöntőt. Budapest jó partner lehetne, ők jöhetnek számításba Közép-Európából. Emellett kell találnunk egy potenciális partnert Kelet-Európában. Baku esélyes például – tette hozzá.

A rendező országok csapatai nem lesznek automatikusan résztvevői a tornának, mindenkinek selejtezőt kell játszania. Maximum két rendező kerülhet ugyanabba a négyesbe, az adott válogatottak pedig továbbjutás esetén az egyenes kieséses szakaszban semmiképpen nem szerepelhetnek hazai környezetben.

csakfoci.hu