A dokumentumot a parlamenti mandátumok 6,5 százalékával rendelkező RMDSZ részéről Kelemen Hunor szövetségi elnök, a PSD-ALDE koalíció részéről a koalíciós pártok elnökei írták alá a bukaresti parlamentben.
A megállapodás aláírása után Liviu Dragnea, a PSD elnöke elmondta: a PSD-ALDE koalíció egy stabil parlamenti többség kialakításában érdekelt.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy az együttműködéssel egyebek mellett a – politikai stabilitás szempontjából is fontos – többség-kisebbség viszony javítására keresnek megoldást.
A megállapodás a felek – egymással egyeztetett – törvénytervezeteinek kölcsönös támogatásáról szól. Az RMDSZ vállalja, hogy támogatja a román kormány törvénykezdeményezéseit, amelyekről a minisztériumoknak előzetesen konzultálniuk kell a megállapodást aláíró pártok parlamenti frakcióival, beleértve az állami költségvetés tervezetét is.
A felek prioritásként támogatják az oktatási és egészségügyi kezdeményezéseket, a kormányprogramba foglalt infrastruktúra-fejlesztések és autópályaprogram megvalósulását, a közüzemi szolgáltatások decentralizációját, a helyi és megyei közigazgatásban dolgozók bérének növelését, javítani szándékoznak a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatásának jogi keretein – olvasható a szerdán aláírt megállapodásban.
A dokumentum aláírói leszögezik: a felek vállalják a nemzeti kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatára, oktatására és jelképhasználatára vonatkozó törvényes előírások és a – Románia által aláírt – nemzetközi egyezményekből fakadó kötelezettségek betartásának biztosítását.
A megállapodás végrehajtása érdekében az RDMSZ képviselőházi és szenátusi frakcióvezetői hetente konzultálnak a koalíciós pártok frakcióvezetőivel, a felek pedig minden parlamenti ülésszak végén megvizsgálják, hol tart a vállalások teljesítése.
Az RMDSZ küldöttségét szerda délután várja az elnöki hivatalba Klaus Iohannis államfő, aki kormányalakítási egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat. Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor elmondta: az RMDSZ-nek nem lesz saját javaslata a miniszterelnök-jelölt személyét illetően, de a parlamenti szavazáson támogatni fogja a PSD-ALDE kormány beiktatását.
A PSD-ALDE koalíció Sevil Shhaideh 52 éves közgazdászt, volt regionális fejlesztési minisztert javasolta a miniszterelnöki posztra az államfővel folytatott kormányalakítási konzultáció alkalmával szerdán.
(MTI)