“Ez egy elszalasztott lehetőség volt, egy történelmi pillanat volt, amiben a magyar kormány nem állt helyt és nem volt képes megfogalmazni azokat a magyar nemzeti érdek szempontjából fontos követeléseket, amelyekre a lehetőség adott volt” – fogalmazott az ellenzéki politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Gyöngyösi Márton szerint a találkozó lehetőséget adott volna arra, hogy Magyarország Nagy-Britannia szövetségét felhasználva, a magyar nemzeti érdekeket hangsúlyozva alakítsa az Európa Unió politikáját. Hozzátette: különösen a lisszaboni szerződés óta az Európai Unió központosító irányt vett és a nemzeti hatáskörből számtalan jog Brüsszelbe került. Felidézte: pártja folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a csatlakozási szerződés újratárgyalásával és az európai uniós alapokmányok újragondolásával új alapokra kellene helyezni a magyarországi uniós tagságot.
Úgy vélte, a csütörtöki találkozón lehetőség adódott arra, hogy a brit érdekekhez hozzácsatolják a magyar nemzeti érdekeket.
Gyöngyösi Márton szerint a két miniszterelnök sajtótájékoztatóján nem sokat lehetett hallani arról, hogy a magyar kormány milyen érdemi kezdeményezéseket fogalmaz meg ebben a helyzetben. A politikus ebbe a körbe sorolta a migrációs probléma kezelését, a magyar termőföld védelmét, az őshonos kisebbségek védelmét, amelyek tekintetében a csatlakozási szerződést, az európai uniós alapokmányokat a magyar nemzeti érdek szempontjából módosítani kellene.
A politikus reményét fejezte ki, hogy a zárt ajtók mögött zajlott megbeszélésen az általa felvetett kérdésekről is szó esett.
(MTI)