A török tárcavezető szerint Németország nem szeretné, ha Törökország fejlődne.
“Ellenünk vannak” – mondta Cavusoglu. A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet 4 ezer tagját kértük már tőlük, de egyiket sem adták. Ráadásul a PKK Németországban még büntetlenül is tevékenykedhet – tette hozzá.
A Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK-t az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.
Cavusoglu elmondta: az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szíriai fellegvárának, Rakkának a felszabadítására irányuló hadművelet kezdetéig még hetek vannak hátra.
Hangsúlyozta: Törökország nem akarja, hogy a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia részt vegyen a beavatkozásban. Az Egyesült Államok arról biztosította Ankarát, hogy az YPG csak a város ostrománál harcol majd, nem hatolnak be Rakkába – mondta el a török külügyminiszter. Figyelmeztetett mindazonáltal: Törökország óvintézkedésekre kényszerül, mert szövetségesei, ígéretükkel ellentétben, nem biztosították az YPG visszahúzódását az észak-szíriai Manbídzsból az Eufrátesz folyó keleti partjára.
Ankara az IÁ-hoz hasonló terrorszervezetként tekint az YPG-re. Törökország rossz szemmel nézi a kurd csapatok bármiféle térnyerését határai mentén, mert attól tart, hogy felbátoríthatja a Törökországban élő több milliós kurd kisebbséget. Az YPG mindazonáltal az Egyesült Államok egyik legfőbb partnere az Iszlám Állam elleni küzdelemben.
Cavusoglu szerint Washington fegyvereket szállít az YPG-nek, mégha ezt nem is ismerik el.
Rakka 2014 óta áll az Iszlám Állam ellenőrzése alatt, hasonlóan Moszulhoz, amely a dzsihadisták utolsó bástyája Irakban. Moszul visszafoglalására október 17-én indítottak offenzívát az iraki erők a nemzetközi koalíció légi támogatásával. Az amerikaiak támogatását élvező kurd és arab fegyveres csoportok viszont a múlt hét végén tudatták: megindították az offenzívát Rakka felszabadítására.
(MTI)