A Jobbik jelöltje, Kötél János nyerte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr 1. számú egyéni választókerületében vasárnap megtartott időközi önkormányzati választást, így ő lett a városi képviselő-testület 11. tagja. A médiában nagy vihart kavartak az új képviselő korábbi, cigányokkal kapcsolatos Facebook-bejegyzései. A Jobbik szerint is vállalhatatlanok Kötél János korábbi kijelentései, ezért Vona Gábor felszólította, hogy költözzön a párt hajdúszoboszlói, cigány származású elnökéhez.
Vasárnapi választási sikere ellenére az újdonsült mezőtúri jobbikos képviselő évekkel ezelőtti Facebook-bejegyzéseivel a Jobbik semmilyen formában nem vállal közösséget és azokat a leghatározottabban elítéli – áll Vona Gábor hétfői közleményében.A pártelnök leszögezi: Kötél Jánost a következmények alól az sem menti fel, hogy az ominózus bejegyzések azok “abban az időben születtek, amikor Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon meglehetősen feszült légkör uralkodott, s neki mint a helyszíneken jelenlévő polgárőrnek érzelmileg felfokozott, zaklatott időszaka volt.”
Vállalhatatlan kijelentései miatt és a Jobbik valódi programjával való azonosulása érdekében Kötél Jánost a párt elnökeként arra köteleztem, hogy három napra költözzön a Jobbik cigány származású hajdúszoboszlói elnökéhez, Jónás Kálmánhoz.
  -áll a pártelnök közleményében.
A politikus azzal indokolta döntését, hogy “mindenkivel fontos tudatosítani, hogy a Jobbik nem a cigányság, hanem a tisztességtelen emberek ellen küzd, legyenek azok akár cigányok, akár magyarok.” A pártnak egyetlen egy olyan törvényjavaslata sincs, nem volt és nem is lesz, amely magyar állampolgárok között különbséget tenne – emlékeztet Vona, hozzátéve: bízik benne, hogy “egy olyan tisztességes cigány tagtársunk és helyi vezetőnk mellett, mint Jónás Kálmán, ezt Kötél János  is megérti, és a jövőben ennek megfelelően látja majd el azt a közfeladatot, amellyel a mezőtúri lakosok megbízták.”A mezőtúri képviselő máris jelezte, hogy a felszólításnak eleget fog tenni.

Kötél régi Facebook-bejegyzéseire az Index hívta fel a figyelmet. Ezekben a képviselő (illetve akkor még csak jelölt) a cigányságot gyalázó, erőszakkal fenyegető kijelentéseket tett.
alfahir.hu nyomán