Kedves Viktor! Voltál-e már leköpve, kővel megdobálva? Ébredtél-e már arra, hogy az éjjel mindent elvittek a kertedből? Szorítottak-e már kést a nyakadhoz, az értéktárgyaidat követelve? Ütötték-e már ököllel arcul a nagymamádat, annak reményében, hogy utána majd elárulja, hol rejtegeti csekélyke nyugdíját? Fenyegették-e már azzal húgodat, lányodat, hogy fajtalanságra fogják kényszeríteni?… Egyáltalán: volt-e valaha egyetlen percig is legalább érintőleges vagy hallomásbéli közöd a mai magyar valósághoz, miközben a Nagy Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szónokolsz?

Ötszáz évvel ezelőtt élt egy király Magyarországon, aki a legendák szerint előszeretettel bújt álruhába és vegyült el a pórnép között, hogy megtudja, hogyan is élnek az alattvalói. Öt évszázada nem talált követőkre. Hunyadi Mátyás óta soha egyetlen uralkodó sem merészkedett a népe közé.

Te mernél-e valaha közénk jönni, Viktor? Mernél-e a testőreid nélkül elvegyülni a tömegben, hőn szeretett és felemelni kívánt polgáraid között? Csak hogy megtudd, hogyan is élünk manapság. Mernél-e egy Tarna-menti kis falu utolsó házában aludni? Mernél-e egy borsodi településen bemenni a kocsmába? Mernél-e a Józsefvárosban sétálni sötétedés után, mernél-e az utolsó metróra várni a Blaha Lujza téren?

Tudjuk, a kormányzati luxusautó szélvédője mögül kitekintve más a világ. A Parlament ablakából szemlélve egy makulátlan, narancsszínű Magyarország horizontja bontakozik ki, és csak a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület fekete mellényes önkéntesei rontják az összképet. És te, Viktor, képtelen vagy megérteni a fekete mellényes emberek létezésének miértjeit… Pedig ezek az emberek a legönzetlenebb, legáldozatkészebb polgárai a hazának, és a legbecsületesebb tagjai a nemzetnek. De te túlságosan öntelt és befolyásolt vagy ahhoz, hogy ezt megértsd. Távol élsz a valóságtól, ez lehet tán a baj.

Abban a tudatban tetszelegsz, Viktor, hogy te vagy a haza megmentője, és hogy nem született ilyen kvalitású államférfi Kossuth óta, mint amilyen te vagy. De a mai magyar valóságban egy Szebb Jövőért polgárőr is többet ér nálad, mert az a polgárőr meghallja magyar testvérei szavát, az a polgárőr saját költségén utazik Zalából Hajdú-Biharba, hogy ott legyen, ahol a legnagyobb szükség van rá, és azt a polgárőrt szeretik, Viktor. Barátkozz meg a gondolattal. Befogadják, elszállásolják, örülnek a jelenlétének, az utolsó csirkéjüket odaadják, hogy legyen mit ennie, csak maradjon, csak vigyázza a rendet, mert a félelem nélküli élet mindenki legalapvetőbb vágya és minden becsületes magyar állampolgár elidegeníthetetlen joga. És tőled, Viktor, mindezt hiába várják.

Kedves Viktor! Ellened – nem is olyan rég – a gyűlölt MSZP úgy kampányolt, hogy a suttogó propaganda szintjén azt terjesztették rólad: cigány vagy. Hát most eljött a perc, hogy saját magad bizonyíthatod, cigány vagy-e. Ami az én olvasatomban azt jelenti, kiállsz-e a megalázott, megfélemlített, ártatlan és tisztességes állampolgárok mellett, legyenek akár magyarok, akár romák, avagy végleg a sötét oldalra állsz, és a lumpenek, az élősködők, a csak jogaikat ismerők, a bűnözők cigányvajdája leszel. Rajtad áll, és már nincs sok időd hátra, hogy választhass. Mert a jövő elkezdődött.

Szebb Jenő
szebbjovo.hu