Ciprust közvetlen veszély fenyegeti, hogy hamarosan az Európai Unió támogatási mechanizmusához kell fordulnia mentőcsomagért, ami rontaná az ország pénzügyi központként elismert nemzetközi hírnevét – írta a legnagyobb ciprusi kereskedelmi bank, Bank of Cyprus hétfői elemzésében.

A pénzintézet szerint a konszolidációs lépések hiánya miatt az ország veszélyezteti az államadósság piaci forrásokból való finanszírozásának lehetőségét, és ennek következményei súlyosak lennének és azonnal hatnának. A Bank of Cyprus szerint “közvetlen veszély fenyegeti Ciprust, hogy csatlakozni kényszerül az Európai Unió támogatási mechanizmusához, bármilyen hátrányokkal is járjon ez”.

Két héttel az egyik legfajsúlyosabb ciprusi bank szokatlanul szigorú kritikája előtt Athanáziosz Orfanidész, a ciprusi központi bank elnöke figyelmeztette a hatóságokat, hogy a költségvetési egyenleg javítását célzó azonnali intézkedések nélkül egyre valószínűbb a mentőcsomag. Az elmúlt héten két hitelminősítő is rontott Ciprus adóskockázati besorolásán. E lépésekre válaszol Sztefanosz Sztefanu kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy “a mentőcsomag kérése nem kész tény”.

Forrás: VG.hu