Szabadlábra helyezte és csoportosan elkövetett garázdasággal vádolta meg hétfőn Kárpátalján a bíróság a szélsőjobboldali Szvoboda párt megyei szervezetének három vezetőjét, akiket a vereckei magyar honfoglalási emlékmű felgyújtásának gyanújával két napja vettek őrizetbe.

Kucin két társa beismerte, hogy részt vett a Vereckei-hágón található magyar honfoglalási emlékmű szombat hajnali felgyújtásában.

A jelentés szerint Oleg Kucin, a párt kárpátaljai szervezetének elnöke szabadlábra helyezését követően elmondta, hogy a rendőrök durván bántak vele, nem engedtek hozzá ügyvédet, s miután megtagadta a vallomástételt, Volócról Szolyvára szállították, ahol köztörvényes bűnözőkkel zárták egy cellába. Azt is közölte, hogy kétnapos őrizete alatt nem kapott sem élelmet, sem vizet.

A helyileg illetékes volóci járási bíróság helyezte szabadlábra a tetthely közelében őrizetbe vett pártvezetőket, egyúttal csoportosan elkövetett garázdasággal vádolta meg őket, az ukrán büntetőtörvénykönyv 2. részének 296. cikkelye alapján, amely négy-öt éves szabadságvesztést ír elő a közrend hasonló jellegű megsértésének esetére. A vád alapján a bíróság bármikor elrendelheti a gyanúsítottak újbóli őrizetbe vételét.

Kárpátinfo.net