Luiza Gojlabijeva és a hivatalos adatok szerint 47, sajtóértesülések szerint azonban 57 éves Nazsud Gucsinov, a csecsenföldi Nozsaj-Jurtovszkij járás belügyi parancsnoka szombaton kelt egybe Groznijban.
Az esemény felett maga Ramzan Kadirov csecsen elnök vállalt védnökséget. A politikus az ügy kipattanását követően rögtön kiállt a különös házasság mellett. A házasságkötő teremben az elnöki hivatal vezetője kísérte a fiatal menyasszonyt, a lány édesapja, illetve nagyapja pedig nem voltak jelen.
Az esküvőn Kadirov elnök is megjelent, és egy hagyományos csecsen táncot, lezginkát is eljárt az ifjú arával.
A csecsenföldi esetről elsőként a Novaja Gazeta című orosz napilap írt április végén, s gyakorlatilag az egész orosz sajtóval együtt végig kísérte az ügy fejleményeit.
A hatalomtól független újság segítségét a menyasszony falujában, Bajtarkában élők kérték. Elmondták, hogy Gucsinov, akinek már van felesége, erőszakkal akarja feleségül venni Luizát, a 17 éves iskoláslányt. Ennek érdekében még a településről kivezető utakat is lezáratta, hogy az esküvőt ellenző család ne menekíthesse el a lányt.
A napilap emlékeztetett arra, hogy Ramzan Kadirov 2010-ben megtiltotta Csecsenföldön a menyasszonyrablást, két évre rá pedig a kiskorúakkal történő házasságkötést is.
A belügyi parancsnok először tagadta a lapnak házasulási szándékát az elnöki tiltásra és arra hivatkozva, hogy már van felesége. Később azonban a csecsenföldi gyermekjogi biztos és maga Kadirov jelentette be, hogy megtartják az esküvőt, amit szerintük egyáltalán nem ellenez az iskoláslány családja.
A csecsen elnök közölte, hogy mindent az iszlám és az orosz törvények szerint bonyolítanak le az “évezred esküvőjén”.
A vonatkozó orosz jogszabály alapján a házasságkötés alsó korhatára 18 év, viszont egyes esetekben szülői beleegyezéssel kiskorúak is házasodhatnak. Ez Csecsenföldön 17 év, Baskíriában 14, a Moszkvai régióban 16 és van olyan régió, ahol nincs alsó korhatár. A többnejűséget azonban tiltja az orosz törvény.
A kiskorúak elleni szexuális bűncselekményeket szigorú jogi eszközökkel üldöző és büntető Oroszország gyermekjogi ombudsmanja úgy vélte, hogy a 18 éves kor előtt kötött házasságok Csecsenföldön rendben lévőnek számítanak, mert a Kaukázusban korábban érik el a szexuális érettséget a fiatalok.
Időközben a szokatlan csecsen esküvőt és körülményeit feltáró független orosz lapnál bejelentették, hogy beszüntetik munkájukat az észak-kaukázusi köztársaságban. Jelena Milasinát, a Novaja Gazeta riporterét ugyanis csecsenföldi tartózkodása alatt a rendőrök figyelmeztették, hogy vigyázzon az életére, ezért az újságíró elhagyta a kaukázusi területet.
A grozniji állami televízió jelentése szerint pedig az ifjú ara, Luiza Gojlabijeva feljelentette a csecsen ügyészségen a Novaja Gazeta újságíróját magánlaksértés miatt.
(MTI)