Vezető cseh politikusok szerint nem reális, hogy az országban öt éven belül bevezessék az eurót. A politikusok Milos Zeman köztársasági elnök hétvégi nyilatkozatára reagáltak, aki ausztriai látogatása előtt osztrák újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy az eurót öt éven belül vezethetnék be Csehországban.

Petr Necas miniszterelnök ellenzi, hogy kormánya meghatározza az euró bevezetésének dátumát. A kormányfő a cseh közszolgálati rádiónak nyilatkozva kedden azt állította, hogy az euróövezetben a helyzet nagyon dinamikus, gyorsan változik, s ezért “hiba lenne, ha a kormány most meg akarná határozni az euró bevezetésének időpontját”. Necas arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatályos törvények szerint az euró bevezetését Csehországban a lakosságnak népszavazáson jóvá kell hagynia.

Karel Schwarzenberg külügyminiszter szintén úgy véli, hogy az euró bevezetésének ötéves távlata valószínűtlen. “Csodálatra méltó optimizmusról van szó az elnök úr részéről” – jegyezte meg a külügyek irányítója.

Miroslav Kalousek pénzügyminiszter kijelentette: az elnöknek könnyű erről beszélni, mert ezen a téren semmiféle kötelezettségei nincsenek.

Csehország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, s kötelezte magát az euró bevezetésére. A korábbi cseh kormányok több időpontot is kijelöltek az euró bevezetésére, de hosszabb ideje már semmiféle hivatalos tervezett időpont nem létezik. Necas többször kijelentette, hogy nem kell elsietni a dolgot, míg Václav Klaus volt államfő ellenezte a közös európai pénz bevezetését.

Tekintettel a pénzügyi-gazdasági válságra, a Necas-kormány óvatos álláspontját a vezető cseh közgazdászok is osztják.

MTI – szebbjovo.hu

1366713480