Erősen csökkent Vlagyimir Putyin orosz államfő népszerűsége azóta, hogy visszatért a Kremlbe – derült ki a tekintélyes Levada Központ országos felméréséből, amelyet pénteki számában közölt a Vedomosztyi című orosz napilap.

Az orosz elnökről az augusztus 10. és 13. között megkérdezettek 48 százaléka nyilatkozott kedvezően, 25 százalékuk nem volt jó véleménnyel róla. Májusban még 60:21 százalék volt az arány. A közvélemény-kutató intézet 1600 embert keresett meg.

A válaszokból az is kiderült, hogy az emberek 52 százaléka továbbra is támogatja Putyint. A Vedomosztyi ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a politikusnak 2000 és 2008 között, első két államfői ciklusa idején 60-65 százalékos volt a támogatottsága. 2012 májusában viszont már csak a lakosság 57 százaléka volt a harmadszorra is elnökké választott Putyin mellett.

Elfáradtak az emberek abban, hogy előrelépést, kedvező változásokat várjanak az elnöktől. Így nyilatkozott a megkérdezettek 56 százaléka. Februárban az arány még 53 százalék volt.

Lev Gudkov, a Levada Központ igazgatója szerint a Vlagyimir Putyin és általában a hatalom iránti bizalom csökkenése, legitimitásának elvesztése a 2008-as válsággal vette kezdetét, és 2011 végére vált érzékelhetővé, amikor nyilvánvaló lett, hogy nem lehet számítani jóléti növekedésre.

Az orosz államfővel és a hatalom ténykedésével kapcsolatos közvélekedést az apátia, az elidegenedés és a passzivitás uralja, és ez nem csak a gazdasági helyzet miatt van így. A lakosság zsákutcát, kilátástalanságot érzékel, elfáradt Putyintól és csapatától, bosszantja a korrupció, amely az országban az egyik legnagyobb probléma. “Véget ért az úgynevezett +teflonbevonatú népszerűség+ korszaka, (amikor az éles problémák nem vetültek rá az állam első emberére): a lakosságnak elvárásai és kifogásai vannak Putyinnal és rendszerével szemben, amelyet ő hozott létre” – állapította meg az orosz közvélemény-kutató intézet vezetője.

MTI – szebbjovo.hu

1345209180