Csütörtökön tárgyalja az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a márciusi rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről szóló belügyminisztériumi jelentést – derül ki a bizottsági ülésre szóló meghívóból.

Március 14-én az országban többfelé kezdődött intenzív havazás. A viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat – köztük autópályát is – járhatatlanná tett. Autók és kamionok akadtak el, mintegy 14 ezer ember rekedt az utakon, a vasúti közlekedés több vonalon megbénult, számos településen megszakadt az áramszolgáltatás.

A katasztrófahelyzet kezeléséről Orbán Viktor miniszterelnök jelentést kért Pintér Sándor belügyminisztertől. Kocsis Máté, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke már március 18-án jelezte, hogy szeretnék megtárgyalni a beszámolót.

Pintér Sándor március 19-én közölte, hogy tárcája elkészítette és határidőre le is adta az előző hét második felének rendkívüli időjárása miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését. Hozzátette, annak nyilvánosságra hozataláról a kormányfő dönt.

A kormány a múlt héten tárgyalta meg a dokumentumot, továbbította azt a rendészeti bizottságnak, amely csütörtöki ülésén tűzi napirendre az anyagot. Az Országgyűlés honlapja szerint a bizottsági ülésre a belügyi tárca képviselőit hívták meg.

MTI – szebbjovo.hu

1364985360