Se szeri, se száma Erdély magyarok lakta településein ilyenkor a falunapoknak, sokadalmaknak, s ha már lúd, akkor legyen kövér, tartja a közmondás. Vagyis kitesznek magukért a szervezők, a településvezetők, s a legfontosabb, hogy egy anyaországi sztárénekes vagy együttes legyen az est fénypontja. Azt sem mellékes, hogy mélyen a zsebbe kell nyúlni, mert nem olcsó mulatság az ilyen szórakozás. Időpontot kell találni az általában zsúfolt programú csapatokkal.

Jöjjön egy egészen friss történet: Sóvidék híres községe egy magyarországi együttessel kötött szerződést, mely 40 perces fellépést 4400 lejért vállalt. Hárman érkeztek, öt perc alatt beszereltek, egy magas, nyurga legény üresben pengette hátul a gitárt, a csapat két arca hordozható mikrofonba dudorászott elől, mert nem is kell mondani, a befutott megasztárok elejétől végig tátikázták (playblackelték) az együttes ismert slágereit.

Egyszóval: trükköztek, csupán a felvezető szövegek mentek élőben. Fél óra buli, gyors búcsúzkodás, semmi ráadás, mert tömött napjuk van, egy másik településen várják. Kiderült, aznap négy helyen „koncerteztek”. Igen ám, de a székely ember sem ma szállt le a falvédőről: az együttest nem fizették ki, mert nem tartotta be a szerződésben foglaltakat.

Gyakran lehet hallani, hogy feltöltődni jönnek közénk, mert itt mások az emberek, de mindenekelőtt a… piszkos anyagiak.

Józanság, gyere velem

Más helyszín, de maradjunk a sokadalmaknál. Nagyon sok előadóművész becsületesen megdolgozik a pénzért, óriási élményben részesíti a több ezres közönséget, a rajongás, szeretet nem marad el. Őket tejben, vajban fürösztik a vendégfogadók. Ez a szerencsés eset. Nem ritka azonban, hogy mindenki azért szurkol, hogy a magyar sztár – és sajnos, ilyenek is vannak – ne essen le a színpadról, vagy egyáltalán fel tudjon menni. Előfordult már, az énekes úgy beszedett szilvapálinkából, hogy azt sem tudta, melyik településen jár, vagy ugrott a CD-je, miközben ő élőműsort imitált. Jeles tévés műsorvezetővel is megesett – akit sztárvendégnek hívtak –, a városnapok alkalmával olyan mélyen a garatra öntött, hogy nem tudta kontrollálni magát, és az operettgálán hátast vetett a színpadon. Természetesen ilyenkor a rajongók szégyellik magukat, nem az előadó, azt már nem is mondom, hogy egy világ omlik össze bennük.

Zenélő lábtörlő

Az internet lenyel mindent? Van ebben valami, hiszen igencsak megváltoztak a médiával kapcsolatos emberi szokások. Újságot egyre kevesebben olvasnak, az információk többségét az olvasó az online-médiából szerzi be, az internet mondhatni mindenütt hozzáférhető. Az is igaz, hogy a nyugati országokban korábban volt az internet, de mégsem tűnt el a rádió és az írott sajtó. A rádiót inkább háttérzeneként használják, oda kapcsolnak, ahonnan nem ömlik negyedóránként a reklám. Azt már ma is látjuk, hogy a televíziók többsége szenzációhajhász témákkal csalogatja a nézőket a képernyők elé. Egyetlen kritérium a nézettség lett, a büntetést fél zsebből kifizeti a tulajdonos. A székelyföldi helyi stúdiók a magyar kereskedelmi televíziók műsorát nagy előszeretettel veszik át, és ismétlésben újra eladják az előfizetőnek, így olyan példaképek kerülnek estéről estére gyermekeink elé, mint Fekete Pákó, Győzike és társaik, akik egyik napról a másikra beköltöznek minden családba, hozva magukkal a szubkultúrát.

Teljes cikk: Gyergyói Info