Czene Attila elmondta, bár a kutatásban résztvevők 56 százaléka nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy a sport a jómódúak kiváltsága, de a kérdésekre adott válaszaikból az derült ki, erős összefüggés van az anyagi helyzet és a sportolási szokások között.
A felmérés rámutatott, a jó anyagi helyzetűek valóban többet mozognak, mint a rosszabb helyzetben levők, a több pénzzel rendelkezőknél inkább az idő hiánya okozza a problémát. A fiataloknál viszont a motiváció hiánya a legfőbb hátráltató ok – mondta.
A kutatás eredményei alapján elmondható, a férfiak és a nők többsége egyaránt azért sportol, hogy pszichésen jobban érezze magát, ezt követi az egészség, majd a külalak és az erőnlét. Az is kiderült: az iskolai végzettség emelkedésével növekszik a sportolás iránti elkötelezettség, viszont az idősek költik a legkevesebbet rá.
A válaszadók 53 százaléka szerint ugyanannyit kellene fordítani a szabadidő- mint a versenysportra, 39 százalékuk viszont úgy érzi, a szabadidősportokat kellene nagyobb mértékben támogatni.
Katus Tamás aerobik világbajnok kiemelte, a projekt részeként 15 ezer embert, köztük hátrányos helyzetűeket és fogyatékkal élőket mozgattak meg, háromszori foglalkozással. Úgy fogalmazott: gyorsan, könnyen és praktikusan elérhető programokat kell rendezni, valamint központi forrásokból és pályázatok segítségével jó lenne a szabadidősport támogatását növelni, hogy minél több embert lehessen bevonni.
Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere arról beszélt, a város önkormányzata tízmilliós nagyságrendben költ a szabadidősportra. Kitért rá, a szövetséggel való együttműködés során szóba került egy 10 ezer négyzetméteres székesfehérvári terület is, ahol szabadidősport-fejlesztéseket lehetne megvalósítani.
A Magyar Szabadidősport Szövetség európai uniós támogatással 250 millió forintból megvalósulóÉletminőség javítás szabadidősporttal programjának részeként 150 úgynevezett szupertrénert képeztek, akik részvételével országszerte 15 ezer embert mozgattak meg 45 ezer ingyenes foglalkozáson. A projekt része volt egy 1500 fős kutatás is, melyben a sportolási szokásokat mérték fel.
(MTI)