Az utóbbi években Debrecenben megrendezett Nemzetközi Betlehemes Találkozónak a szellemi kulturális örökségvédelem magyar nemzeti jegyzékébe vételét szorgalmazta csütörtöki ülésén a városi közgyűlés.

Az 1991-ben útjára indult betlehemes találkozó célja, hogy egy helyre toborozza azokat a Kárpát-medence szerte még fellelhető hagyományőrzőket, akik autentikus formában őrzik évszázadok óta ezt az Európában egyedülálló szakrális, dramatikus, népszínházi formát. 2006 óta a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet, a Csokonai Színház és a Debreceni Művelődési Központ közösen szervezi a cívisvárosban a programsorozatot.

Somogyi Béla kulturális ügyekért felelős alpolgármester előterjesztésében rámutatott: Debrecen földrajzi fekvése miatt különösen alkalmas helyszíne az eseménynek. A betlehemes játékok tekintetében egymásba ívelő néprajzi egységet fog össze a város, hiszen a Felvidék, Kassa környéke, Kárpátalja, Partium és Erdély mind olyan régiók, ahol a még autentikus betlehemes hagyományokat falusi, élő közegben gyakorolják. Emellett Debrecen és környéke az alföldi pásztorjátékok centruma.

A városvezető szerint a Nemzetközi Betlehemes Találkozónak az UNESCO szellemi világörökség magyar nemzeti jegyzékébe történő későbbi jelölésével egy olyan kulturális értéket őrizhetnek meg, amely nemcsak a várost, hanem az országot is gazdagíthatja.

A Debreceni Közgyűlés egyhangúlag fogadta el a javaslatot.

MTI – szebbjovo.hu

1355423160