Hadházi László, a magyar stand-up műfaj frontembere vehette át idén a Karinthy-gyűrűt. A hazai humoristák elismerésére alapított díjat Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten. Hadházi László a 2000-es évek óta rendszeres szerzője-szereplője a rádióban hallható kabarénak.

„Nem vagyok nagy irodalmár, de a gyűrű, a szakmai elismerés nagyon sokat jelent számomra, nagyon örülök neki” – mondta az MTI-nek Hadházi László, aki a díjat az elmúlt évad Rádiókabaréiban nyújtott kiemelkedő művészi munkájáért vehette át. Mint megjegyezte, leginkább kabaréjeleneteire büszke, de minden egyéb munkájára is, amely sikeres volt, amelyre emlékszik valaki. Hozzátette: a csapaterőben hisz, csapatban szeret dolgozni.

Az mr1-Kossuth rádió Rádiókabaréjában rendszeresen hallható humorista 1987-ben kezdett írni: cikkeket és több humoristával közösen könyveket is. A 2000-es évek óta rendszeres szerzője-szereplője a rádióban hallható kabarénak. A debreceni humorista szerepelt színházi darabban és filmben is, de ha önmagát kell definiálnia, „hangulatkarbantartónak” vallja magát.

„Az utóbbi időben a stand-up műfaj képviselői kapták az elismerést, az idei díjazott azonban mint szerző és mint más számok előadója is szerepel” – mondta Sinkó Péter, a Rádiókabaré vezető szerkesztője, megjegyezve: a stílusváltásokat az előző generáció nem fogadta mindig jó szívvel, de a mostani kitüntetett személyével a rádió immár véglegesen elfogadja azt a – ha nem is korszakváltást, de – korosztályváltást, ami az elmúlt évad Rádiókabaréit jellemezte. 1968-ban még nagy dolog volt havonta egy kabarét megírni, bepróbálni és előadni, az új generáció fiatal humoristái pedig minden hétvégére új műsorral jelentkeznek – tette hozzá.

A díjazottat szerzőtársai is méltatták: a már szintén Karinthy-gyűrűvel elismert Litkai Gergely és Kovács András Péter. A Magyar Rádió elismerését 1975 óta minden évben Karinthy Frigyes születésének évfordulója alkalmával ítélik oda a Rádiókabaré egy kimagasló szerzőjének, előadójának. A Karinthy-gyűrűt elsőként Marton Frigyes – a Rádiókabaré „kitalálója” – vehette át, később olyan neves közreműködők kapták meg, mint Déri János, Hofi Géza, Markos György és Nádas György párosa, valamint Sándor György. Tavaly Bödőcs Tibornak ítélték az elismerést.

MTI – szebbjovo.hu