Ezen a héten volt a korrupcióellenes világnap, ezért a Jobbik nyomatékosan felhívja a közszereplők figyelmét arra, hogy terítsék ki lapjaikat, és öntsenek tiszta vizet a pohárba – hangsúlyozta Demeter Pál, a megyei közgyűlés jobbikos frakcióvezetője a Csikai József debreceni városatyával közösen tartott mai sajtótájékoztatón. A nemzeti ellenzék képviselői továbbra is kíváncsiak annak az immár egy éve tartó nyomozásnak az eredményeire, amely a balmazújvárosi önkormányzat ellen indult, de debreceni korrupciógyanús ügyeket is emlegettek.

DSC_3630

Demeter Pál emlékeztetett: tavaly decemberben a Magyar Távirati Iroda (MTI) oldalán jelent meg az a hír, amely szerint a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást a balmazújvárosi önkormányzat ellen. Pár nappal később szintén az MTI hozta nyilvánosságra, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetés bűntette miatt is nyomozást indított, ám ezen eljárások konkrét eredményeiről a mai napig semmilyen hivatalos szerv nem számolt be. Hozzátette: idén szeptemberben annyit tudhattunk meg csupán, hogy két vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoznak, ám a gyanúsítottak nevét, munkakörét, illetve a velük közölt gyanúsítás szövegét nem kívánták elárulni.

Így folytatta: közleményben és sajtótájékoztatókon, illetve testületi ülésen is többször kértük Tiba István akkori polgármestert, hogy terítse ki lapjait, és számoljon be az ügy minden részletéről, de kérdéseink azóta is megválaszolatlanul maradtak. Jelenleg Balmazújváros polgármestere Dr. Veres Margit, aki függetlenként nyerte el a székét, noha a kampány során mind a Fidesz, mind pedig az MSZP is támogatta. Tisztelettel kérjük őt is, hogy számoljon be a Balmazújváros önkormányzatánál folytatott nyomozás eredményeiről, főként annak tükrében, hogy egyes sajtóorgánumok szerint ő maga is érintett lehet az ügyben – jelentette ki Demeter Pál.

Csikai József azt közölte: frakciótársaim az elmúlt ciklus során is több olyan korrupciógyanús ügyet hoztak nyilvánosságra, amelyekben Debrecen önkormányzata érintett volt. Majd kitért rá: Ágoston Tibor a Nyugati kiskörutat érintő fakivágásokkal kapcsolatban tavaly decemberben tett feljelentést, mivel eltűnt mintegy húsz kamionnyi fa, amely jelentős kárt okozott az önkormányzati vagyonban. Hozzáfűzte: az eset kapcsán a Városüzemeltetési Osztály vezetője, a fák kivágását végző vállalkozó, valamint a Városfejlesztési Főosztály vezetője ellentmondásba kerültek egymással. A nyomozás házon belül is elindult és az illetékes szervek is kivizsgálták az ügyet, végül annyival zárták le, hogy két önkormányzati dolgozót eltávolítottak a helyükről, illetve a vállalkozót egymillió forint megfizetésére kötelezték.

Majd arról a feljelentésről is beszélt, amelyet szintén Ágoston Tibor tett idén októberben: feltételezhető, hogy a debreceni önkormányzat bizonyos parképítési munkálatokra hosszú évekre visszamenőleg minden egyes alkalommal ugyanazt a három céget hívta meg,  nem nyílt pályázat keretében, alaposan odafigyelve az összeghatárra, s a folyamat végén minden egyes alkalommal ugyanaz az alvállalkozó végezte el a munkát. Ennek a nyomozásnak az eredményeiről még nem tudunk semmit, de várjuk, hogy kiderüljön az igazság.

Végül ezzel zárta: a Jobbik nem fogja tűrni, hogy bármilyen korrupciógyanús ügy kivizsgálatlan maradjon, továbbra is küzd az elszámoltatás megvalósításért mind helyben, mind országosan, és mindent megteszünk azért, hogy a politikusbűnözőktől megtisztítsuk a közéletet.

Deczki Anna – szebbjovo.hu