Az immár 144 éve működő Eötvös Utcai Általános Iskola bezárása elleni tiltakozásul tartott sajtótájékoztatót ma Debrecenben Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, Kulcsár Gábor önkormányzati képviselő, valamint Csikai József, a kilences választókerület képviselőjelöltje az intézmény Kút utcai bejárata előtt. A sajtótájékoztatón demonstratív jelleggel az iskolába járó gyermekek szülei is szép számmal megjelentek.

Kulcsár Gábor beszédében azt hangsúlyozta, hogy az intézménybezárással a városvezetés valamilyen gazdasági érdeket kíván kiszolgálni. A hivatalos magyarázat ugyan a gyermeklétszám csökkenése, a képviselő úgy véli, hogy a negatív tendencia mesterségesen generált az iskola bezárásának korábbi híresztelésével. Így fordulhatott elő, hogy a 300 fős létszám mára 228-ra csökkent. Kulcsár Gábor aláhúzta: – Vérforraló, hogy ezeket a zömében sérült gyermekeket ki akarják szakítani ebből a zárt, mégis jól működő közösségből, ugyanakkor semmibe veszik az itteni pedagógusok áldozatos munkáját is. A képviselő azt is kijelentette, hogy a Jobbik minden törvényes eszközzel azon lesz, hogy megakadályozza ennek az intézménynek a bezárását.

 
Csikai József, az időközi választáson induló jobbikos képviselőjelölt elmondta, hogy a Debrecen kilences választókerületében működő József Attila Általános Iskolában is hasonló a helyzet gyermeklétszám tekintetében, az ottani intézmény esetében viszont nem szánta magát ilyen drasztikus lépésre az önkormányzat. A jelölt úgy véli, hogy a csöndes propaganda eredménye a gyermeklétszám drasztikus csökkenése.

Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő felháborítónak tartja, hogy az érintetteket, a gyermekeket, szüleiket és a pedagógusokat nem kérdezték meg a bezárással kapcsolatban. Szerinte a kérdést nem szabad politikai kérdésként tekinteni, csupán emberségen múlik a döntés. Kulcsár Gergely szerint egy 144 éve működő iskola bezárása bűn. De bűn azért is, mert egy olyan intézményről van szó, amely országos sportsikerekkel is büszkélkedhet. Olyan intézményről, amely kis létszámú csoportokban működik, hiszen a pedagógusi munka így a leghatékonyabb.

– Sajnálatos, hogy a Fidesz is azon a Magyar Bálint és Gyurcsány Ferenc által kitaposott úton halad tovább, amely tovább zülleszti a magyar oktatást. Félő, hogy ingatlanspekuláció áll a háttérben, s ezért hozzák lehetetlen helyzetbe az Eötvös Utcai Általános Iskolába járó gyermekeket és a pedagógusokat – tette hozzá a képviselő a korábbi iskolabezárásokkal és a pedagógusok számának leépítésével kapcsolatban.

– Egy-két héten belül a parlament elé fog kerülni a kérdés, mert az oktatásért felelős államtitkárhoz fordulunk az üggyel kapcsolatban. Mint hallhattuk, az aláírásgyűjtést már elkezdték a szülők, amit mi támogatunk, illetve végső esetben akár demonstrációt is szervezünk az iskola megmentésének az érdekében. Mindent meg fogunk tenni, hogy ezt a patinás intézményt ne zárja be az önkormányzat – zárta beszédét Kulcsár Gergely.

 
A sajtótájékoztatón megjelent szülők is felháborodásuknak adtak hangot. Félnek, hogy ha más intézmény veszi át a diákokat, nagyon megsínylik majd gyermekeik. Az Eötvös Utcai Általános Iskolában az egészséges és a sérült gyermekeket együtt nevelik a pedagógusok. Itt megtanulják a gyerekek, hogy mindenki egyforma, s a sérült, az autista, a viselkedési vagy tanulási zavarral küzdő gyermek is éppoly értékes, mint teljesen egészséges társai. Érthető tehát az aggodalom. Egy ilyen környezetből kiszakítva, egy nagy intézménybe integrálva elvesznek az itteni gyermekek.

Deczki Anna – szebbjovo.hu