A debreceni 2-es villamos projektjéről szóló jelentés elkészítésével bízta meg az önkormányzat tulajdonosi bizottságát csütörtöki ülésén a Debreceni Közgyűlés. A közgyűlés döntése értelmében a jelentésnek 2013. január közepéig kell elkészülnie.

A DISZ Ifjúsági és Sportegyesület nevű civil szervezet előterjesztésében eseti bizottság létrehozását indítványozta, végül a fideszes többségű közgyűlés a tulajdonosi bizottságot bízta meg a feladattal.

Varga Zoltán, az előterjesztést jegyző egyik képviselő szerint felelősöket kell megnevezni, hogy a projekt kivitelezésében miért nem történt az idén érdemi munka, és hogy “hosszú hónapok óta fel van túrva, lassan élhetetlen a város”. A képviselő egyúttal mindenre kiterjedő vizsgálatot kért annak kiderítésére, hogy egy 70 millió forintos – véleményük szerint jogosulatlan – kifizetést miért engedett a városvezetés.

Kósa Lajos (Fidesz) polgármester az ülésen elmondta: nem történt jogosulatlan kifizetés, a megrendelő önkormányzat minden kifizetésnél a szerződéses kötelezettségek szerint járt el.

A projekt összköltsége a pályázat óta eltelt időben bekövetkezett árfolyamváltozás és áfaemelkedés miatt mintegy 3 milliárd forinttal, 20,2 milliárd forintra nőtt, így újabb keretemelésre lesz szükség – közölte.

A polgármester kérdésre válaszolva azt is elmondta: elképzelhető, hogy lesznek peres eljárások a kivitelezés körüli vitás ügyek kapcsán.

A Jobbik-frakció álláspontja a fontosabb napirendi pontok kapcsán:

10. A hirdetmények, hirdető-berendezések létesítésének, elhelyezésének szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása
A hagyományos cívis városkép védelmét frakciónk rendkívül fontosnak tartja. Jelen önkormányzati rendelet az építési törvény módosítása alapján új lehetőségekkel bővíti a műszaki tervtanács, a városi főépítész és a polgármester jogosítványait a településkép védelme érdekében. A Jobbik magával az elgondolással elvben egyetért, de szigorúan figyelemmel fogjuk kísérni az új szabályok gyakorlati alkalmazását.

15. DMJV Önkormányzata tulajdonában lévő belterületi ingatlanok nyilvános pályázat útján történő értékesítése
A Jobbik debreceni frakciója folyamatosan tiltakozik a város ingatlanvagyonának áron alul történő értékesítést. A most értékesítésre kijelölt ingatlanokat ráadásul minimális vételár meghatározása nélkül kívánja a városvezetés árverésre bocsátani. Ezt a Jobbik továbbra sem tudja és kívánja támogatni.

19. Az orvosi rendelőkként funkcionáló és a védőnői szolgálatnak helyet biztosító önkormányzati ingatlanok ingyenes hasznosításba adása a területi ellátási kötelezettséggel működő egészségügyi szolgáltatók, valamint az Egészségügyi Járóbeteg Központ Nonprofit Kft. részére
Frakciónk természetesen támogatja, hogy a praxisok bérleti díj fizetése nélkül használhassák, hiszen az általuk ellátott közfeladatok a város minden lakója számára nélkülözhetetlenek. Az előterjesztés szerint a város hosszabb távú terve valamennyi városi tulajdonú rendelő ingatlanának értékesítése, ami a város ingatlanvagyonának újabb jelentős csökkenését jelenti majd. Félő az, hogy a praxisokhoz szükséges ingatlanok akár egy tőkeerős cég kezébe is kerülhetnek, ami beláthatatlan egyenlőtlenségeket okozhat.

MTI – szebbjovo.hu

1355420940