Heves vitát bontakoztatott ki a Jobbik debreceni frakciója a képviselő-testület mai ülésén. A nemzeti ellenzék határozottan ellenezte az őszi választással leköszönő Somogyi Béla alpolgármester új, igen magas fizetéssel járó vezetői megbízatásának megszavazását, nem támogatta továbbá többletforrás biztosítását egy olyan pályázathoz, ahol az eredeti 260 milliós önrészt most még 1,6 milliárd forinttal pótolná ki a város a jövő évi költségvetés terhére. A Nagyerdei Kultúrpark kettős ügyvezetésének bevezetése szintén kicsapta a biztosítékot a jobbikosoknál.

Somogyi Béla alpolgármestert nem indítják újra az önkormányzati választáson, ám sorsáról előre gondoskodtak, az alpolgármester novembertől az Agóra Nonprofit Közhasznú Kft. ügyezetője lesz havi 595 ezer forintos alapbérért, plusz 50 százalék teljesítménybérért. A döntést azzal indokolták, hogy az alpolgármester aktívan vett részt az Agóra projekt (Tudományos Élménypark) menedzselésében, ám arról nem szólt a fáma, hogy az ügyvezetéssel 2013 novemberétől megbízott Darnai Balázs díjazás nélkül látta el az ügyvezetői feladatokat, majd az idén júliustól kinevezett Szomolya Ákos már az említett, havi rendszeres 900 ezerért munkálkodott az ügyvezetői székben.

A Kulturális, Ifjúsági és Sportbizottság tegnapi ülésén derült csak fény arra, hogy Darnai Balázs is kapott díjazást munkájáért, ám megbízási szerződés alapján járt neki havonta egy bizonyos összeg. A közgyűlésen a jobbikosok rákérdeztek, hogy mekkora összegű volt Darnai juttatása, illetve sérelmezték, hogy erről a kifizetésről miért nem értesültek a képviselők. Mint utólag kiderült, Darnai havi 250 ezret kapott a feladat ellátásáért, ám a városvezetés azt is elmondta, hogy szerintük nem fordított kellő figyelmet a cég első ügyvezetője munkájára. A Fidesz frakciója természetesen – a Jobbikkal ellentétben – megszavazta a döntést, tehát novembertől Somogyi mintegy kilencszázezret visz majd haza havonta.

Kőszeghy Csanád Ábel rámutatott arra is, hogy a többletforrás biztosítása a „Debrecen belváros funkcióbővítő városrehabilitációja – II. ütem” című projekt megvalósítása a Régi Városháza felújítását és a Nyugati kiskörút 2. ütemének megépítését tartalmazza, amelyre 2012-ben még 260 milliós önrészt szavaztak meg. Most azonban ezen felül 1,6 milliárdot szavaztatott meg a városvezetés a jövő évi költségvetés terhére, amire Kőszeghy szerint egyszerűen nincs fedezet. Kósa Lajos és Pajna Zoltán hosszas magyarázkodásba kezdtek, végül az ellenzék támogatása nélkül ugyan, de a közgyűlés elfogadta a többletforrás biztosítását.

A Nagyerdei Kultúrpark Közhasznú Nonprofit Kft. kettős ügyvezetésének bevezetése már a legutóbbi közgyűlésen is nagy port kavart, hiszen mint kiderült, maga az ügyvezető, Nagy Sándor Tibor is a sajtóból értesült új kollégája érkezéséről. Hajnal Csillát egy évre nevezte ki a közgyűlés, ám a jobbikosok szerint nem indokolt a Kultúrpark kettős ügyvezetése. Az ellenzéki nyomás itt sem volt elegendő, a fideszes többség egyértelműen megszavazta az előterjesztést.

szebbjovo.hu