Lesöpörte az asztalról a Jobbik előterjesztését a képviselő-testület döntő többsége, mely szerint a szülők a délutáni időszakban ingyenesen parkolhattak volna azon idő alatt, amíg gyermekeiket fölveszik az egyes nevelési-oktatási intézményekben.

Debreceni Közgyűlés

Debreceni Közgyűlés

Mint ismert, iskolai előadási napokon 8 óra és fél 9 között díjmentesen megállhatnak a szülők az egyes iskolák, óvodák és bölcsődék előtt Debrecenben, ám a délutáni órákban sokaknak okoz jelentős kiesést a családi kasszában a mindennapos parkolási költség. A Jobbik ezért azt javasolta, hogy délutánonként, 16 és 17 óra között szintén díjmentes legyen a parkolás, hiszen a szülők nem csak elviszik a gyermekeiket, értük is mennek, ám ez már nem olcsó mulatság.

A nemzeti ellenzék frakcióvezetője, Kőszeghy Csanád Ábel mintegy 500 aláírást is átnyújtott a polgármesternek, melyeket a Jobbik gyűjtött össze azért, hogy igazolja, komoly igény van Debrecenben a szóban forgó probléma megoldására. A Fidesz azonban kézzel-lábbal ellenezte az előterjesztést, ki erre, ki arra hivatkozva.

A DV Parking Kft. ügyvezetője azt mondta, ha ingyenes lenne a parkolás, néhányan elfoglalnák a várakozó helyeket, a többieknek pedig fizetni kellene. Szerinte ezzel hosszabb távon több milliós bevételkieséssel is lehetne számolni, ám a jobbikos képviselők kiszámolták, naponta egy parkoló mindössze 84 forintnyi kiesést jelentene.

Papp László polgármester az előterjesztésre így reagált: olyan szabályozást nem szabad alkotni, amiről első ránézésre látszik, hogy több sebből vérzik. Úgy fogalmazott: nem életképes a javaslat, mert borul a rend, és ami ingyen van, az nem szabályozható. Végül a képviselők 6 igen, 10 nem és 17 tartózkodás mellett nem szavazták meg a Jobbik családbarát indítványát.

Tárgyaltak a mai közgyűlésen az Idősek Háza átszervezéséről is, melyről végül ellenzéki nyomásra elhalasztották a döntést. A tervek szerint egyes feladatok az Debreceni Intézményműködtető Központ látott volna el, az étkeztetést pedig kiszervezték volna, ám a vita során felmerült, hogy pályázati forrásból akár föl is újíthatnák az intézmény konyháját. Végül az ellenzék meggyőzte a Fideszt, így 35 tartózkodás mellett lehetőség nyílt az átszervezés logikus újragondolására.

szebbjovo.hu