A Debreceni Egyetemen és a cívisváros más oktatási és kulturális intézményeiben tett látogatást pénteken Dúró Dóra, a parlament Kulturális Bizottságának elnöke. Tapasztalatairól a Kulcsár Gergely országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatón számolt be.

durodebr

Dúró Dóra elmondta, a napokban szeretne minden jelentősebb hazai egyetemet és főiskolát felkeresni, hogy saját szemével tájékozódjon a felsőoktatás jelenlegi helyzetével kapcsolatban. Körútjának ötödik állomása a hajdúsági megyeszékhely, ahol először Dr. Szilvássy Zoltánnal, a Debreceni Egyetem rektorával folytatott tartalmas megbeszélést. Egyetértettek abban, hogy az orvosképzésben részt vevő intézményekben a gyógyító, illetve az oktató tevékenység finanszírozását világosan külön kell választani.

A Kulturális Bizottság elnöke később az Ady Endre Gimnáziumot kereste fel, ahol Rózsavölgyi Gábor igazgatóval folytatott eszmecserét. Nevezett oktatási intézmény országos hírnévnek örvend, nem utolsósorban drámatagozatának köszönhetően, ahonnan időről időre kikerülnek a későbbiekben nagy népszerűségnek örvendő színművészek. A gimnázium igazgatója elmondta, intézményükben a fő problémát a mindennapos testnevelés bevezetése okozta.

Dúró Dóra ismertette a Jobbik álláspontját, miszerint a mindennapos testnevelés gondolata támogatandó, viszont az intézkedés bevezetése nem volt kellően előkészített, átfogó létesítményfelmérésnek és –fejlesztésnek kellett volna megelőznie azt. Ennek elmulasztása nemcsak a debreceni Ady Gimnáziumban, hanem az ország számos egyéb oktatási intézményében is mindennapi problémákat okoz.

Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő a Déri Múzeum igazgatójával folytatott megbeszélésről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Mint elmondta, dr. Angi János beszámolója szerint, az intézményben végzett felújítási munkálatok során a kivitelező nemhogy nem végezte el maradéktalanul a szerződésben vállalt munkát, hanem még kárt is okozott a múzeumnak. A város vezetői pedig már nem tudnak feljelentést tenni, mert időközben átvették a munkát. Kulcsár Gergely hangsúlyozta, nem biztos abban, hogy valós politikai szándék volt a városvezetés részéről a feljelentés megtétele, a Jobbik viszont szorgalmazni fogja az elszámoltatást ebben az ügyben is.

A honatya üdvözölte a Munkácsy-trilógia egyben tartásával kapcsolatos legújabb fejleményeket, de azt is hozzátette, a Jobbik figyelemmel kíséri majd a Déri Múzeum és a MODEM összevonásával kialakult helyzetet.

Az MTI kérdésére Dúró Dóra leszögezte: a kormányzat egy kiszivárgott tanulmány szerint már 2012-ben tisztában volt vele, hogy a mindennapos testnevelés zökkenőmentes bevezetése mintegy 50 milliárd forintnyi infrastrukturális fejlesztést igényelne, ám a 2013-as költségvetésben mindössze 8 milliárdos összeget különítettek el erre a célra.

Érdekességképpen megjegyezzük, hogy Dúró Dóra a debreceni útjára magával hozta harmadik gyermekét, a tavaly augusztusban született Novák Nimród Nándort is.

Bogdán Szabolcs – szebbjovo.hu