Harmati György kérdésre válaszolva kifejtette: a Déli Áramlat segítette volna a hazai gáztározók direkt kihasználását.
Példaként megemlítette, hogy az orosz Gazprom most is tárol gázt Magyarországon.
Kiemelte, hogy az MVM csoport az állami energetikai portfolió legnagyobb szereplője, célja az értékteremtő és fenntartható növekedés biztosítása, a működési hatékonyság növelése.
A működési hatékonyság növeléséhez tartozik az üzleti portfolió optimalizálása, a szervezet fejlesztése, az üzletágak közötti szinergiák kiaknázása, a gazdálkodás tudatossága, a megfelelő humánerőforrás fenntartása – ismertette.
Harmati György szólt arról is, hogy a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően a korábban villamosenergia területén működő MVM új energetikai üzletágba, a földgáz területére is belépett, és mára a legnagyobb földgázkereskedő Magyarországon, illetve Közép-Európában a legnagyobb földgáztározó kapacitással rendelkezik.
Megjegyezte, hogy az energiaellátás biztonságára törekedve az MVM részt vett számos földgázpiacot érintő projektben.
Az AGRI gázprojektről elmondta, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt ezen a héten mutatják be Bukarestben, ezt követően kell az érintett négy országnak – Azerbajdzsán, Grúzia, Románia, Magyarország – a döntést meghoznia róla. Magyarország esetében kérdés lehet, hogy a lehetőség kihasználásához szükséges-e beruháznia, vagy képes lesz-e anélkül kereskedelmi eszközökkel hozzáférni ehhez az alternatívához – jegyezte meg.
Lehőcz Balázs, a MET Power AG vezérigazgatója a konferencián úgy vélekedett, hogy az ellátás biztonsága érdekében a gáztüzelésű erőművekre a jövőben is szükség lesz a megújuló energiatermelés bővülése mellett is.
Fasimon Sándor, a Mol-csoport teljes magyarországi operatív működéséért felelős vezetője a konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlkínálat miatti olajár-csökkenés konfliktusos helyzetet is eredményezhet, a jelentős áresés kiszámíthatatlan politikai, gazdasági és társadalmi folyamatokat indukál.
A Mol szakembere hangsúlyozta, hogy télen az energiaellátás biztosított, mind mondta: “nem fogunk fázni”.
Simon Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzője a energiahatékonyság jelentőségére hívta fel a figyelmet, egyebek között arra, hogy az uniós források felhasználása során vissza térítendő és vissza nem térítendő támogatások állnak majd rendelkezésre erre a célra.
(MTI)