A kijevi események megmutatták, hogy Ukrajna az oligarchák kezében van. Ez a puccs az ő pénzükön valósult meg, most pedig törlesztik az adósságot. Így pedig a fontos állami posztok betöltése általuk igazán logikusnak tűnik.
 

Alekszander Turcsinov, aki az ukrán állam vezetőjének feladatát látja el, szinte egyből a puccs után befolyásos oligarchákat nevezett ki az ország keleti és déli régióinak a vezetésére. Turcsinov szerint a gazdag keleti emberek megőrizhetik az ország területi egységét.

A Donyecki régió vezetője az ISD vállalat igazgatóságának elnöke, Szergej Taruta lett (vagyona 2,65 milliárd dollár). A Dnyepropetrovszki régiót a Private Bank társtulajdonosa, Igor Kolomojszkij kapta (vagyona 3,64 milliárd dollár). Az Odesszai régió kormányzója Vlagyimir Nyemirovszkij lett, az odesszai Sztalkanat-Szilur gyár tulajdonosa.

Kijev e politikája a keleti régiókkal szemben azonban sikertelennek bizonyult. Az emberek nem voltak hajlandóak elfogadni a nekik kiszabott kormányzókat. A kijevi vezetés ugyanakkor nem utasítja el azt az álláspontot sem, miszerint csak az oligarchák képesek megvédeni a dél-keleti régiót a ”szeparatizmustól”. A tragikus odesszai események után, amelyek során hivatalosan 46-an vesztették életüket, több tucat oroszbarátnak pedig nyoma veszett, Turcsinov leváltotta Vlagyimir Nyemirovszkij kormányzót. Érdekes, hogy ezen a napon Odesszában tartózkodott Igor Kolomojszkij dnyepropetrovszki oligarcha, és éppen az ő kollégája, Igor Palica lett a kormányzó, akinek a vagyonát 115 millió dollárra becsülik. Ez a férfi nem odesszai, hanem leellenőrzött ”hazafi” az ország nyugati feléről, Volhíniából. Mivel pedig Kolomojszkijnak komoly üzleti érdekei vannak az Odesszai régióban, Palicán keresztül megpróbálja megerősíteni a kizárólagos befolyását az ország déli részén.

Elé nyilvánvaló, hogy az ukrán oligarchák hatalma elleni tiltakozások a Függetlenségi téren azzal zárultak, hogy az ő kezükbe került a hatalom Kijevben. A Janukovics elnökségének idejéből fennmaradt oligarchákat ”narancs” színű oligarchák váltották fel. Azt pedig nem tudni, hogy ki a rosszabb, mivel az új kijevi hatalomnak nincsenek korlátaik. Janukovics nem emelt fegyvert a Függetlenségi térrel szemben. Kolomojszkij oligarchának és társainak viszont úgy tűnik, hogy ez nem okoz gondot.

Milena Cmiljanics

Oroszország hangja rádió