Az Euractiv.hu honlap online chat-beszélgetésre hívta meg Deutsch Tamást, a Fidesz EP-képviselőjét. A közösségi média fogyasztási szokásaitól, a parlamenti sikerein át, a roma stratégiáig és a magyar elnökség értékeléséig sok mindenről volt szó. Mi most az eme utóbbi két témában lezajlott kérdés-feleletből adunk ízelítőt, melynek végén az is kiderül, kit tekint Deutsch Tamás szakmai példaképének.

Olvasó 4: Tisztelt képviselő úr! Hogyan látja, az elmúlt napok gyöngyöspatai eseményei milyen fényt vetnek a Fidesz Európai Romastratégiájának hitelességére?

Deutsch Tamás: Nem a kukacoskodás végett mondom, de nem a Fidesznek van európai roma stratégiája, hanem egy fideszes EP-képviselő, Járóka Lívia volt az európai roma stratégia kidolgozója és előterjesztője az EP-ben, és az Európai Tanács pedig a soros magyar elnökség ideje alatt foglalkozik ezzel a kérdéssel. A gyöngyöspatai események gusztustalan rasszista megnyilvánulások, amikkel szemben a rendőrségnek határozottan fel kell lépnie. Az európai roma stratégia természetesen szól az antirasszizmusról, de a lényege az, hogy a romákat sújtó problémákat a mélyszegénység felszámolásával lehet és kell megoldani.

Olvasó 4: Köszönöm! Nyilván hosszú távon van csak eredménye a mélyszegénység felszámolását célzó stratégiának. Ehhez nagyon sok erőt, kitartást kívánok, hogy meghozza a mindannyiunk számára oly fontos eredményeket! Remélem, hogy közben sikerül a már kialakult feszültségeket kezelni, hogy azok ne állhassanak a romák és nem romák közé, s ne lehetetlenítsék el közösségeik gazdasági és kulturális felemelésének közös munkáját.

Olvasó 5: hadd kérjek konkrétabb választ erre a kérdésére: hiteles vagy sem a romastratégia attól az országtól, kormánytól, kormánypárttól, EU-elnöktől, amely nem képes megvédeni a saját állampolgárait “a gusztustalan rasszista megnyilvánulásoktól”? Gyöngyöspatán nem a mélyszegénységük és a rasszizmus, hanem a puszta létezésük a kérdés meglátásom szerint.

Olvasó 4: Köszönöm a pontosabb megfogalmazást, valójában erre vonatkozott az a kérdésem.

Deutsch Tamás: Egy olyan országtól, amelyik nem tudja megvédeni a polgárait a rasszizmustól, semmilyen antirasszista stratégia nem hiteles. Magyarország viszont minden polgárát meg tudja védeni a rasszizmustól.

Olvasó 7: Ki a szakmai példaképe ma Magyarországon és az EP-ben?

Deutsch Tamás: az EP-ben Szájer József, Magyarországon Pintér Sándor.


A Szebb Jövő kommentárja:

“A gyöngyöspatai események gusztustalan rasszista megnyilvánulások, amikkel szemben a rendőrségnek határozottan fel kell lépnie.”
Tökéletesen egyetértünk, képviselő úr! Mikor fog végre fellépni a rendőrség a gusztustalan magyarellenes rasszizmussal szemben?

“Magyarország viszont minden polgárát meg tudja védeni a rasszizmustól.”
Kérdésünk: Magyarország magyar nemzetiségű, magyarul beszélő polgárai vajon az ön kormányának szemében Magyarország polgárainak számítanak-e, képviselő úr? És ha Magyarország meg tudja védeni minden polgárát, akkor miért nem teszi? Bizonyára képviselő úr is emlékszik még azokra az időkre, amikor a Fidesz az SZDSZ ifjúsági fiókcsapata volt. Akkoriban dívott a kampányszlogen liberális körökben, miszerint: “Tudjuk, merjük, tesszük!” Elő a régi jelszóval, képviselő úr, és ha tudják, akkor merjék is megtenni!

euractiv.hu nyomán szebbjovo.hu