Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: minden parlamenti eszközt kimerítettek a devizahitelesek érdekében, a forintosítást viszont annyira vállalhatatlannak tartották, hogy módosító javaslatokkal sem éltek. Jelezte: a civil tiltakozások hatását megvárták, azokra nem akartak “rátelepedni”.
Kifogásolta, hogy a kormány képviselői nem vették át az érintettek petícióját, miközben több ezer ember hónapról hónapra harcot vív, hogy “az indokolatlan banki áthárítások” mellett talpon tudjon maradni.
A jobbikos politikus kifejtette: addig folytatják az utcai nyomásgyakorlást, amíg nem lesz érdemi változás. Arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza a “pénzügyi szemetet legalizáló” törvényt és üljön le tárgyalni a civilekkel.
Z. Kárpát Dániel a forintosítás legnagyobb nyertesének a jegybankot nevezte, ugyanakkor úgy vélte: a 100 milliárdos többletbevételből kártérítési alapot kell létrehozni azok megsegítésére, akiket már kilakoltattak vagy végrehajtás alatt állnak.
Értékelése szerint a kormány kettős mércét alkalmaz, mert akik éltek a végtörlesztéssel, azok sokkal kedvezőbb feltételeket kaptak, mint a hátrányosabb helyzetűek. Leszögezte: pártja továbbra is a hitelek felvételkori árfolyamon való forintosításához ragaszkodik.
Az Országgyűlés kedden fogadta el azt a törvénymódosítást, amely a jövő év elejétől automatikusan forintosítja a deviza, vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéseket. Az átváltási árfolyamot a június 16. és november 7. közötti jegybanki devizaárfolyam átlaga, vagy az MNB november 7-én jegyzett hivatalos devizaárfolyama közül választják ki az adósoknak kedvezőbbe.
(MTI)