Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a bankszövetséggel kötött megállapodásban szerepel egy olyan “kikötésszerűség”, hogy a kormányzat nem támaszt akadályt a kilakoltatási moratórium alakításában. A politikus szerint ebből tömeges kilakoltatások következnek, ezért azt kérte: szögezzék le, hogy ez nem fordulhat elő.
Úgy vélte: a kormány teljes társadalmi osztályokat áldozott fel a paktum érdekében és amiatt, hogy 2016-tól beinduljon a hitelezés.
Z. Kárpát Dániel azt is közölte: civil javaslatra parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, hogy megfejtsék a devizahiteles problémák eredőjét, mélységét, megtalálják a felelősöket és kidolgozzák, milyen elszámoltatásra lenne szükség.
A jobbikos politikust kérdezték a Buda-Cash ügyéről is. Értékelése szerint fejetlenséget okozott a fogyasztóvédelmi rendszer átalakítása. Hosszú távú biztosítékot egy nagyon erős pénzügyi felügyeleti rendszer jelentene és egy olyan összetételű hazai bankrendszer, amely képes a begyűrűző nemzetközi hatásokkal szemben fellépni – hangoztatta.
(MTI)