Pörzse Sándor volt az esemény moderátora, aki kijelentette, egyetlen országban sem szolgáltatták ki a devizahiteleseket, mint ahogy az Magyarországon megtörtént, majd hozzátette: egy államnak az a dolga, hogy védernyőt tartson az emberekre.  Hangsúlyozta: nem csak Jobbikosokat várnak a károsultak melletti demonstrációra, hanem mindenkit, aki magáénak tudja ezt az ügyet. Majd emlékeztettet, hogy ma szűnt meg hivatalosan is az SZDSZ, amely párt tevékenyen hozzájárult ehhez a folyamathoz.

a

Tatár József, az Otthonvédelmi Tanács szóvivője úgy vélekedett, hogy ez a törvény, amit elfogadott a kormány nem a hiteleseket, hanem a bankokat védi. Paktum politikának nevezte, amit a kormány csinál. Majd elmondta azt is, Magyarországon körülbelül félmillió embert fenyeget a kilakoltatás veszélye, s tízezrek szenvedik meg mindennapjaikban is ezt a folyamatot. Majd hozzátette: sokan lettek emiatt öngyilkosok is.

A

Tatár kritizálta a kormányzatot, mert a civilszervezetek javaslatait egyszerűen lesöpörte az asztalról. Leszögezte, hogy az állam nem fedezheti a bankok bűncselekményeit, szerinte egy olyan tisztességes patrióta kormányzatra van szükség, ami szóba áll az érdekvédelmi szervezetekkel.

A

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke arcátlan kettős mércének nevezte, hogy a kormány a gazdagokat segítő végtörlesztés mellett a szegényebb helyzetben élő embereken nem segített. Hiányolta a tüntetésről a többi párt képviselőit, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium és kormány tagjait. Z. Kárpát bejelentette: a mai nap újra benyújtotta a magáncsődről szóló javaslatot, ami a magánszemélyek eladósodását gátolná.
A
A nemzeti párt politikusa szerint a piaci árfolyamon való forintosításból az Magyar Nemzeti Bank fog meggazdagodni, egyben emlékeztettet arra is, hogy a Jobbik a felvételkori átváltást követeli. A Fidesz döntéseit úgy illusztrálta, hogy az út szélén hagyott embereket most bevágták az árokba. Hozzátette: a Jobbik nem akar addig várni, amíg kormányra kerül, hanem továbbra is segíti majd a devizahiteleseket, harcolni fog értük. Z. Kárpát azt üzente a károsultaknak, hogy ne higgyék el, amit sugalmaznak, hogy nincs erejük a harchoz.
A
dr. Damm Andrea, a Devizahiteles Kerekasztal jogvédője elárulta, az elmúlt években is azért ült le minden párttal tárgyalni, hogy segítsen,hogy  reményt adjon az embereknek. Ő is bírálta a kormány által elfogadott forintosítási törvényt. Azért is járnak rosszul ezzel a hitelesek, mert a törvény elfogadása napján már 11 forinttal volt alacsonyabb a svájci frank árfolyama annál az értéknél, amennyit a törvényben rögzítenek – magyarázta.

Üzent azoknak az embereknek is akik a végső elkeseredettség határán állnak, emlékeztetve arra, hogy eddig is sokan követtek el öngyilkosságot, és most még többen juthatnak ilyen elhatározásra. Ugyanakkor kijelentette: még bőven van esély a harcra, és arra buzdított, hogy figyeljenek oda egymásra az emberek. Akiknek nincs devizahitelük, azoktól szolidaritást kért, mondván, egy nemzetben az emberek egymásra vannak utalva. Ezután arra kérte Áder János államfőt, hogy ne írja alá ezt a törvényt, hanem küldje előzetes normakontrollra az Alkotmány Bíróságra.
A
Vona Gábor, a Jobbik elnöke szégyennek nevezte, hogy a mai napig tüntetni kell a devizahitelesekért, hogy 2008 óta nem tudta egyetlen kormány sem ezt a helyzetet megoldani. A Fidesz a kétharmados többségével sem – fűzte hozzá. Feltette a kérdést: milyen kormány az, ami ugyan tudja, hogy milyen nagy gondban vannak az emberek, mégis képes bármi másról beszélni, amikor bizalmat kér az emberektől. Azokra a hangokra válaszolva, amelyek szerint a tüntetéseknek nincs értelmük, azt felelte, hogy ő már akkor is itt lenne, ha csak becsületbeli ügyről lenne szó, de nem így van, mert igenis van értelme az utcai megmozdulásoknak. Ha az elmúlt években nem tüntettek volna folyamatosan, akkor odáig sem jutottak volna, hogy egyáltalán beszédtéma legyen a devizahitelese ügye, hiszen a kormány már 2011-ben le akarta zárni ezt a megoldatlan kérdést.

A

A pártelnök szintén hiányolta a Bankszövetség és a kormány képviselőit, de hozzátette, hogy Devizahiteles Kerekasztal kerekasztalnál sem jelentek meg. Mint mondta, a kormányzat tagjai szóban mindig erősek voltak, de a kezük már megremegett mikor tenni kellett volna valamit. Kijelentette, hogy a bankoknak kártérítést kell fizetniük a megkárosított hiteleseknek. Úgy fogalmazott, rémálmában sem gondolta volna, hogy ha egyszer megvalósul a forintosítás, az ilyen formában fog megtörténni.

Vona odaszúrt a devizahiteles szervezetek egyes képviselőinek is. Azt mondta, hogy részben azért nincsenek többen az ilyen tüntetéseken, mert vannak olyanok, akiket nem tisztességes szándék vezérel. Példaként egy civilszervezet vezetőjéről beszélt – akit nem kívánt megnevezni -, aki, miután elmondta a tüntetésen a hitelesek mellett kiálló beszédét, besétált a bankjához, és felajánlotta, hogy ha az ő hitelét lenullázzák, cserébe visszahívja a szervezetét az utcáról. A Jobbik elnöke az ilyen embereknek azt üzente, sürgősen takarodjanak a köreikből.

A nemzeti párt elnöke szerint a kormány valójában már kiegyezett a bankokkal és külön bírálta azt is, hogy a Fidesz felülről építi a középosztályt, nem pedig aluról, majd leszögezte, a jobbik minden tisztességes embert meg fog védeni.

A

Varga István az MNB Felügyelőbizottságának jobbikos delegáltja elmondta, hogy a kormány nem régibben elfogadott törvényének célja az volt, hogy a pénzügyi közvetítői rendszert stabilizálja, de a bajba jutott emberek nem számítottak. Ezt követően arról beszélt: sok banki ügylet mögött valójában nem is volt devizahitelezés, ezért becsapták az embereket, ugyanis hamisan tájékoztatták őket a bankok.

Emlékeztette ugyanakkor, hogy a Kúria korábbi döntése értelmében ezek a hitelek semmisnek minősülnek, a forintosításról úgy vélekedett, hogy “az olyan rossz, hogy jobb már nem is lehetne, ugyanis az csak a tisztességes hitelekre vonatkozik, viszont ezek a hitelek nem voltak tisztességesek, tehát nem, is vonatkoznak a törvény alá”. Ezt követően mindenkit arra biztatott, hogy támadják meg ezt a törvényt – hivatkozott a Kúria döntésére.

A

A beszédek végén Pörzse Sándor felszólította a tüntetés résztvevőit, hogy mindenki keresse meg a lakóhelye szerinti fideszes országgyűlési képviselőt a fogadóóráján, és kulturált módon kérje őt számon, hogy milyen törvényeket szavaznak meg, amikor nem ezt ígérték az embereknek korábban.

A rendezvény békében ért véget. A résztvevők hazaindultak.

alfahir.hu