A magyaroknak eddig egyszer, 2008-ban sikerült kiharcolniuk a világ 16 legjobbját felvonultató vb-szereplés jogát, ám a rákövetkező évben, Svájcban az utolsó helyen végeztek, és kiestek. A lengyeleknek utoljára 2002-ben volt élvonalbeli együttesük, de legjobb éveikben még a nyolccsapatos A-csoportos vb-n is játszhattak.
Egyszerű a képlet: ha Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttes nem kap ki az alapjátékidőben, akkor a kazahok mögött második helyen feljut az elitbe, és jövő májusban Szentpéterváron, illetve Moszkvában játszhat a topnemzetek (például Kanada, Egyesült Államok, Oroszország, Csehország, Svédország vagy Finnország) ellen minimum hét összecsapást.
“Mindig az utolsó lépcsőfok a legnehezebb. Mindenki tudta, hogy ez nem lesz könnyű torna, és csak a kazahok emelkednek ki a mezőnyből. A jobb odafigyelés, a kevesebb hiba dönt majd szombaton” – mondta az MTI-nek Chernomaz.
Hozzátette: minden mérkőzésen sikerült valami újat mutatnia a válogatottnak. Hol a hajrában kellett kiharcolni a győzelmet (a japánok ellen), hol az utolsó harmadban kellett fordítani (az ukránok ellen), hol már az elején sikerült meglepni az agresszív letámadással az olaszokat. A kazahok ellen ugyanakkor az emberhátrányos védekezés gyenge pontjai ütköztek ki.
“Ismerjük a lengyel csapatot, de ez fordítva is igaz. Kielemeztük a játékukat, és készen állunk a döntő ütközetre” – mondta a kanadai szakember, akit három éve még azzal a szándékkal neveztek ki kapitánynak, hogy vezényelje le a generációváltást, most pedig már a feljutás is elérhető közelségbe került.
Németh Miklós, a magyar szövetség elnöke még korábban úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb a bennmaradás, minden más ajándék. Kovács Csaba szakmai alelnök előzetesen a dobogót tartotta jó eredménynek, ez utóbbi már biztos is, hiszen a Chernomaz-csapat második vagy harmadik lesz.
A három hete honosított, kanadai születésű Andrew Sarauer – az ukránok elleni csütörtöki meccs egyik hőse – a pénteki szünnapon elmondta: ismerik a lengyel csapatot, és igazi hokiünnep lesz Krakkóban.
“Telt ház, 15 ezer néző. Mi is szeretnénk feljutni, ők is. Mi kell még? Videón kielemezzük a lengyelek játékát, és ígérhetem, maximális erővel küzdünk a sikerért” – tette hozzá a fehérvári csatár, az osztrák bajnokság (EBEL) alapszakaszának pontkirálya.
Vas Márton már tagja volt a 2008-as szapporói feljutást kiharcoló válogatottnak is, mi több, akkor ő lőtte a sikert bebiztosító utolsó gólt.
“A vb-n lépésről lépésre haladtunk előre, tudjuk, mi a célunk, és ez lebeg előttünk. Biztos kőkemény meccs lesz a hazaiak ellen, pihenten, felkészülten nekik ugrunk” – mondta a csapatkapitány.
A szapporói csapatból rajta kívül még testvére, Vas János, valamint Kovács Csaba és Benk András tagja a mostani keretnek, a kapus Hetényi Zoltán pedig vésztartalék. Tokaji Viktor bokasérülés miatt nem játszhat, ő a szakmai stábot erősíti, akárcsak Majoross Gergely és Sille Tamás.
A két csapat eddigi 50-szer mérkőzött egymással, 15-ször nyertek a magyarok, 29-szer a lengyelek, és akadt hat döntetlen is. Legutóbb február 7-én, Torunban, felkészülési tornán találkoztak a felek, s 2-0-ra győztek a hazaiak. Tétmérkőzésen 2010. április 18-án, a ljubljanai divízió I-es vb-n a magyarok 6-0-ra nyertek, akkor Vas Márton két góllal, Sofron István egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá a sikerhez.
“Ugyanolyan elszántsággal, akarattal kell játszanunk szombaton, mint eddig. Nem tudtak megtörni minket az ellenfelek, mert remek az egység, és hiszünk egymásban” – mondta Sofron, aki az első két meccsen eltiltás miatt nem játszhatott, viszont az olaszok és az ukránok ellen egyaránt eredményes volt.
A szombati, utolsó forduló programja:
Ukrajna-Japán 13.00
Kazahsztán-Olaszország 16.30
Lengyelország-Magyarország 20.00
Az állás 4 forduló után: 1. (és már feljutott) Kazahsztán 12 pont, 2. Magyarország 9, 3. Lengyelország 6, 4. Olaszország 5, 5. Japán 3, 6. Ukrajna 1
Az első két helyezett feljut a 16-os világelitbe, és Szentpéterváron, valamint Moszkvában szerepel majd jövő májusban, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.
(MTI)