A barikad.hu birtokába került alkotmánybírósági végzés szerint Hajdúsámson jegyzője nem volt jogosult az Alkotmánybírósághoz fordulni a jobbikos aláírásgyűjtés ügyében.

Mint ismert, Hajdúsámson önkormányzata 2012. május 30-án döntött úgy, hogy a helyi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogait a Hit Gyülekezetének adja át. A döntés ellen a szülők és több szervezet – köztük a Jobbik is – demonstrált.

Az ügyben két fronton is megindult a jogi küzdelem. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal augusztus végén pert indított az önkormányzat ellen, ennek eredményeként október 15-én a Debreceni Törvényszék jogerősen hatályon kívül helyezte az iskola fenntartói jogának átadásáról szóló döntést. A Hit Gyülekezetének befolyása alatt álló hajdúsámsoni önkormányzat ebbe nem törődött bele, és a Kúriához fordult rendkívüli jogorvoslatért. A Kúria e tárgyban még nem döntött, de bármi is lesz a felülvizsgálati eljárás eredménye, az iskola 2013 őszéig biztonságban van, mivel év közben nem lehet fenntartót váltani.

A másik jogi vonalat a szülők indították, akik Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő segítségével nyáron aláírásgyűjtésbe kezdtek a Hit Gyülekezete iskolafoglalása ellen. Az önkormányzat jegyzője először nem akarta hitelesíteni a kérdőíveket, majd amikor a debreceni bíróság a Jobbiknak adott igazat, szó szerint bujkálni kezdett. A jogerős bírósági határozat birtokában a Jobbik újra követelni kezdte a helyi népszavazás kiírását, erre a jegyző az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az Alkotmánybíróság október 29-i döntésében (amelyet a bürokrácia útvesztőjében csak most, másfél hónap elteltével kaptak kézhez az illetékesek) elutasította az önkormányzat panaszát, mondván annak benyújtására nem volt jogosultsága. (Vagyis az Ab a panasz tartalmát nem is vizsgálta, a beadvány már a formai hibák miatt elvérzett.) Az Ab döntésével szemben fellebbezésnek nincs helye.

Dr. Ulics Erika ügyvéd, aki egy hajdúsámsoni állampolgár képviseletében járt el, „jogi és erkölcsi sikernek” értékelte az Alkotmánybíróság döntését. A barikad.hu megkeresésére kifejtette, a jobbikos aláírásgyűjtés mostanra, a debreceni bíróság döntését követően okafogyottá vált, de fő, hogy a kitűzött célt sikerült elérni.

Portálunk megkereste Rubi Gergelyt, aki szintén örömét fejezte ki, hogy az elsöprő erejű szülői nyomásnak végül meglett az eredménye. „Örülünk, hogy a sok törvénytelenség után végül győzött az igazság, és a hajdúsámsoni iskola nem kerülhet egy cionista biznisz szekta kezébe” – fogalmazott a jobbikos politikus.

B.J. – barikad.hu

1355437920