Elkészült az új pénzjegy, amit méltán díszítenek debreceni motívumok.


 
Egyrészt azért, mert még az idei országgyűlési választások kampányában elhangzott több alkalommal fideszes politikusi ajkakról, hogy aki szeretné a példátlan debreceni történelmi fejlődés országossá tételét, az voksoljon a Fideszre. És a magyar emberek többsége meghallotta ezt a biztatást, és megcsinálta a fülkeforradalmat, és mostanra kezd tényleg az egész ország Debrecenné válni, és lassan már azok is kezdik megérteni, hogy mi minden történt az utóbbi évtizedben cívishonban, akik eddig csak messziről csodálták a várost és irigyelték a debrecenieket.

Másrészt azért is indokolt az új bankó debrecenisége, mert a város polgármestere, Kósa Lajos ebben az évben sokat tett az ország és az emberek pénzügyeinek viszonylatában, s bár némelyek szerint az egyik kijelentése miatt dőlt be először a forint a Fidesz féléves kormányzása alatt, ez nyilvánvalóan rágalom, mert nem így volt, hanem teljesen másként.

Az alább látható bankjegy képe a régi papír tízforintost idézi, konkrétan az lett átalakítva költséghatékonysági megfontolásokból, hiszen így kevesebb pénzt kell fizetni alkotójának. Ahol egykoron Petőfi Sándor volt látható, ott most egy szigorú tekintetű személyiség néz a messzi távolba. Bár a pénzjegyen látható felirat szerint ő a Homo Sapiens Debreceniensis, ez pusztán az ábrázolt politikus mérhetetlen szerénységéről árulkodik, s mi tudjuk, hogy valójában Kósa Lajosról van szó, s a minta a polgármesterről készült nevezetes mellszobor.

 
A bankó hátoldalán a Nagytemplom romjai látszanak. Ez a kép bejárta már a netet, számos helyen fellelhető, s többek között a debreceni Szeg zenekar Hazaértem című albumát borítja. Egyesek korábban félreértették ezt a (polgár)háborús képet, s kevéssé ismervén a város történelmét, jószándékúan azt állították, hogy így nézett ki Debrecen, mielőtt Kósa Lajos polgármester lett itt. Ez tévedés. Azt pedig merő rosszindulat mondatja másokkal, hogy így fog kinézni a város, amikor befejeződik a Fidesz hatalma. Ez hatalmas tévedés. Talán az a képmagyarázati változat közelít az igazsághoz leginkább, miszerint így nézne ki a város, ha nem a Fidesz és Kósa Lajos irányítaná, de ezt soha nem fogjuk megtudni, mert Debrecent mindig a Fidesz fogja irányítani. Aki pedig nem így gondolja, az költözzön el! Az országból is.

 
TÍZ SZÁZALÉK – egyelőre. Igaz, vannak, akik szerint már ez is a múlt. Hiszen ami korábban 10 százalék volt, az mostanra már 15, sőt 20 százalék. Ez ugyanis egyfajta mértéke a jóléti növekedésnek – és nem tévesztendő össze annak az összegnek a nagyságával, amit korrupciós céllal szokás egyes kiemelt politikusoknak juttatni, mert ilyen jelenség Debrecenben nincs, nem volt és nem is lesz, amíg a Fidesz van hatalmon. Tehát soha.

(Egyelőre még nem világos a média munkásai számára, hogy pusztán képekkel miként lehet vagy nem lehet felbőszíteni a Médiatanácsot. Biztos, ami biztos alapon ezért az új bankó tervezőjének neve maradjon titok.)

Forrás: Basahalom boulevard