Első bejegyzésében az elnökszarkasztikusan megjegyezte: “azzal a benyomással néztem a tüntetéseket, hogy éppen most volt egy választás. Ezek az emberek miért nem szavaztak? A celebek károsak”.
Az ezt követő üzenetbenmár máskéntfogalmazott. “A békés tüntetések demokráciánk egyik próbáját jelentik. Akkor is, ha nem mindig értek egyet, elismerem az emberek jogát véleményük kifejezésére” – írta második Twitter-bejegyzésében az új amerikai elnök.
A különböző nőjogi szervezetek és csoportok által szervezett megmozdulásra szombatonaz Egyesült Államok több szövetségi államából érkeztek résztvevők az amerikai fővárosba. A tüntetőka Capitolium előtti hosszú téren, a Mallon gyülekeztek, sokan Hillary Clinton vesztes demokrata elnökjelöltet támogató táblákat tartottak a kezükben, mások Trump-ellenes jelszavakat skandáltak, de a legtöbben az abortusz jogának megtartása mellett síkraszálló táblákat emeltek a magasba. Akadtak olyanok is, akik a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról beszéltek amerikai televíziós tudósítóknak. A sokféle céllal érkező tüntetőket egyetlen dolog tartotta össze:, mégpediga Trump-ellenesség. Egy harmadik, ugyancsakvasárnapi Twitter-üzenetben Trump kiemelte a beiktatástelevíziós nézettségét. “31 milió ember nézte a beiktatást, 11 millióval többen, mint négy évvel ezelőtt” – írta. A Nielsen közvéleménykutató szombati közlése szerint 30.6 millió amerikai követte a televíziós képenyők előtt a beiktatási ceremóniát, többen, mint 2013-ban Barack Obama második beiktatását. Akkor 20.6 millióanfigyelték az ünnepségeket.Obama első beiktatásakor a felmérések 38 millió nézőről számolak be. A rekordot Ronald Reagan tartja, akinek első elnöki beiktatását 42 millióan követték a tévéképernyőkelőtt.
(MTI)