Bejegyzéseiben Donald Trump leszögezte, hogy a liberális napilap munkája rossz és “nagyon pontatlan” volt, amikor a kampány idején vele foglalkozott. Emellett úgy vélte, hogy a The New York Times előfizetőket veszített ezzel a magatartással.
Az első kommentárok ezzel kapcsolatban ugyan Trump feltételezett sajtóellenességére utalnak, ám a lap kiadója, ifj. Arthur Sulzberger már pénteken – miközben megvédte a lap munkatársainak munkáját – az olvasókhoz írt levélben részben bocsánatot kért az olvasóktól, és elismerte, hogy a lapnál nem megfelelően mérték fel, értékelték Donald Trumpot. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy a lap a jövőben körültekintőbb munkát végez majd.
“Ilyen szeszélyes és kiszámíthatatlan választás után felmerülnek elkerülhetetlen kérdések: vajon Donald Trump konvenciókhoz valóban nem ragaszkodó magatartása nem vezetett-e ahhoz bennünket és más hírszolgáltatókat, hogy alábecsüljük támogatottságát az amerikai választók körében?” – írta nyílt levelében Sulzberger. Miközben hangsúlyozta, hogy munkatársai “mindkét elnökjelöltről korrekten tudósítottak”, leszögezte azt is, hogy a lap “ismét a Times alapvető küldetésének szenteli magát. Ami azt jelenti, hogy tisztességesen, félelem és részrehajlás nélkül tudósít az Egyesült Államokról és a világról.”
A The New York Times munkáját több bírálat is érte. A New York Post például – miközben az amerikai újságírás dicstelen munkáját elemezte – megjegyezte: ha a The New York Times valóban korrekt lett volna mindkét elnökjelölttel, akkor nem lenne szükség “ismét a tisztességes újságírásnak” szentelnie magát. A New York Post kolumnistája kiemeli azt is, hogy a Times, éppen azért, mert a kezdet kezdetétől démonizálta Trumpot, egész egyszerűen nem vette észre, hogy az amerikai társadalomban valami történik. “És mivel a lap úgy döntött, hogy Trump támogatói rasszista és homofób tahók, fogalma sem volt arról, hogy mi történik azoknak az életében, akik Trumpra szavaznak” – fogalmazott Michael Goodwin, a New York Post publicistája.
(MTI)