A napokban az országos sajtó is foglalkozott az elképesztően drága kórházi parkolási díjakkal, ami már többször volt téma a debreceni közgyűlésben is – emlékeztetett rá Kőszeghy Ábel, a Jobbik helyi frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet Herpergel Róbert önkormányzati képviselővel tartott.

Kőszeghy Ábel és Herpergel Róbert

Kőszeghy Ábel összehasonlításképpen elmondta: a közismerten borzasztó drága Liszt Ferenc-repülőtéren 5 óra parkolás 4000 Ft-ba kerül, ugyanez Debrecenben, a Kenézy-kórháznál 5200 Ft. Hozzátette: bár az első fél óra ingyenes, a következő fél óra pedig 400 Ft, utána óránként 1200 Ft-ot kell fizetni a parkolásért.

– Aki járt már szakrendelésen vagy a sürgősségi osztályon, az tudja, hogy akár 10-12 órát is várni kell az ellátásra, nap mint nap tele vannak az internetes fórumok ilyen történetekkel – hangsúlyozta a képviselő.

Herpergel Róbert elmondta, levélben fordult a Debreceni Egyetem illetékesei felé a magas parkolási díjak miatt. Név nélküli válaszként egy sajtóközlemény linkjét kapta meg, valamint az egyetem campusaira történő behajtási és parkolási rend elérhetőségét.

Bár a válaszban benne van, miszerint “Az árképzésnél fontos szempont volt, hogy az intézmény területét ne használják városi parkolónak azok, akik nem a betegellátás miatt érkeznek hozzánk”, de ezzel Herpergel szerint pontosan azokat büntetik, akik nem jókedvükből mennek a Kenézy-kórházba, és nem tudják előre, hogy egy szakrendelésen egy óra alatt fognak-e végezni, vagy mondjuk hat óra alatt.

A Jobbik helyi képviselője emlékeztetett: korábban már jelezték a közgyűlésben, hogy az általuk javasolt alternatíva a Nagyerdei Klinika esetében az, miszerint “aki két órára vesz jegyet, egy órát ingyen parkolhasson, így azoknak szeretnének kedvezményt nyújtani, akik parkolójegyet vesznek, de nem tudják, meddig maradnak”. Hozzátette, hogy a Jobbik képviselői legalább kísérleti jelleggel bevezették volna ezt a parkolási rendszert, de a fideszes városatyák leszavazták a javaslatukat.

Kőszeghy Ábel és Herpergel Róbert, akik a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjei lesznek az április 8-i választáson, úgy vélik, a jelenség mögött álló okokat mindenki ismeri: a kormány politikájának köszönhetően számtalan orvos és ápoló ment az országból külföldre dolgozni, és ez nagyban hozzájárul a hosszú várakozási időkhöz.

A Jobbik-kormány ezt az egészségügyi dolgozók valódi bérelemelésével orvosolni fogja – fogalmaztak a képviselőjelöltek, hozzátéve: ettől függetlenül azonnal szükség van mind a Kenézy-kórház, mind a Klinika közvetlen közelében új, olcsó parkolók kialakítására. Erre a Kenézy környékén vannak is megfelelő területek, ami különösen fontos lesz, ha valóban új „OTI” épül a kórház közelében.

„Felszólítjuk a Debreceni Egyetemet és a város önkormányzatát, hogy haladéktalanul kezdjék meg a kórházi parkolók számának bővítését, és ezt már az idei városi költségvetésbe építsék be! Ha ez nem történik meg, akkor a Jobbik frakciója fog ilyen irányú módosítási javaslatot benyújtani a költségvetéshez” – jelentették ki a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjei.

szebbjovo.hu